Sastanak Dodik - Putin

Republika Srpska i Rusija nastavljaju dobru saradnju

  • 18.01.2019. 19:00

Rusija razumije poziciju Republike Srpske i nastaviće da joj bude partner, kao i da ulaže u njen razvoj. 

To je, poručuje srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, stav i opredjeljenje predsjednika Ruske Federacije, Vladimira Putina. Nakon svečanog ručka i sastanka u Beogradu, Dodik ne krije da je zadovoljan ishodom. Razgovarali su, kaže, o svim aktuelnim političkim i životnim pitanjima – o poteškoćama u implementaciji izbornih rezultata na nivou zajedničkih institucija, o dosadašnjim ali i budućim zajedničkim projektima i ulaganjima u energetski sektor, infrastrukturu, zdravstvo i obrazovanje, na čemu će se posebno raditi u narednom periodu.

"Želi da okrene našu saradnju na ono što jeste život, a to je izgradnja gasovoda, ponovo smo o tome pričali. Pričali smo o rekonstrukciji termoelektrane Ugljevik i Gacko. Pričali smo o potrebi da se naši studenti što više uključe u obrazovni sistem u Ruskoj Federaciji i da tamo nađemo neke pogodnosti za njih. Razgovarali smo o dosta uspješnoj saradnji i poslovima koje uspješno obavlja Zarubežnjeft u nepovoljnom poslovnom okruženju, koje podrazumijeva globane promjene na tržištu nafte", kaže Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik je Vladimira Putina upoznao sa željom Republike Srpske da učestvuje u gasovodu “Turski tok”, i s tim da se projektna dokumentacija uveliko priprema. Osim ulaganja, Rusija će se uvijek zalagati za poštovanje međunarodnog prava, cjelovitosti integriteta BiH, ali i očuvanje i dosljednu primjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i odbrani pozicija Republike Srpske. 

Zbog toga prvom čovjeku Ruske Federacije građani Srpske duguju veliku zahvalnost, poručuje predsjednica Republike, Željka Cvijanović.

"Mislim da je jako važno da imate velikog svjetskog igrača koji razumije koliko je važno očuvati Dejton i dejtonsku poziciju Republike Srpske ali naravno ne raditi ni protiv koga u okviru BiH, i naravno da smo zbog toga zadovoljni. Uvijek zahvalni za dosljedno branjenje stavova Republike Srpske kad je u pitanju izvještavanje u Savjetu bezbjednosti i moram da kažem da je to mnogo godina bio jedini glas koji smo mi mogli da kažemo i da se suprotstavimo na taj način određenim raznim fabrikacijama i konstrukcijama koje su pravljene na račun Republike Srpske", kaže Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Vladimir Putin Republiku Srpsku i njen narod smatra dijelom zajedničkog srpskog prostora i zato su odnosi sa njenim rukovodstvom, otkako je ruski predsjednik preuzeo mandat, postali prisniji, smatraju analitičari iz Srbije. 

"Mi znamo da je Putin takoreći od svog prvog mandata velika podrška Republici Srpskoj i čini mi se da je to vrlo interesantno kako se razvijalo kroz istoriju, jer je svojevremeno za odnose sa Republikom Srpskom bio zadužen Luškov, a sad ide direktno. Ovo sa Republika Srpska je zanimljivo sad ti odnosi idu direktno – Dodik se sreće direktno sa Putinom"), kaže Ljubinka Milinčić, Sputnjik Srbija.

Putin je, na sastanku sa srpskim članom Predsjedništva BiH u Palati Srbija izjavio da je saradnja Rusije i Republike Srpske uspješna i da je upoznat sa realizacijom zajedničkih projekata. Tokom razgovora Miloradu Dodiku čestitao je i pobjedu na izborima.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)