Radovan Višković

Republika Srpska i NR Kina realizuju zajedničke projekte

  • 03.12.2019. 16:42

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, u okviru posjete Narodnoj Republici Kini, danas je, u više odvojenih susreta, razgovarao sa predstavnicima Kineske nacionalne aero-tehnološke korporacije za međunarodni inženjering (AVIK), predstavnicima Vlade Pekinga, kao i sa predstavnicima kineske kompanije za razvoj aero-tehnologija (KATIK).

Sa predstavnicima kompanije AVIK, koju je predvodio predsjednik uprave kompanije Suo Šuhe razgovarano je o unapređenju saradnje i realizaciji zajedničkih projekata.

"Sutra imamo razgovor u Nacionalnoj banci Kine oko finansiranja uslova za finansiranje HE Bistrica i poslije toga imamo nastavak razgovora u kompanijama Avik gdje potpisujemo memorandum", rekao je Višković.

Tokom sastanka, razmatrane su konkretne aktivnosti i mjere sa kineskim partnerima na realizaciji zajedničkih projekata u oblasti energetike, posebno kada je riječ o izgradnji hidroelektrana na pritokama Drine, kao i o partnerstvu u izgradnji fabrike cijevi u Foči i fabrike cementa u Ugljeviku, saopšteno jz Vlade Srpske.

"Sutra očekujemo da parafiramo i prvi sporazum oko izgradnje tri hidrocentrale na rijeci Bistrici, to je sada preko 45 megavata vrijednosti oko 90 miliona evra, ključ u ruke. Isto tako kao paket toj izgradnji razgovarali smo i o fabrici metalnih cijevi velikog profila koja bi se gradila u Foči", istakao je Višković.

Višković je na sastanku sa predstvanicima Vlade Pekinga predstavio potencijale Republike Srpske u oblastima poljoprivrede, turizma i obrazovanja, a bilo je riječi i o usvajanju dobrih praksi po pitanju unapređenja poslovnog ambijenta.

"Predložili smo kineskim partnerima i naše nalazište kvarcnog pijeska koje se nalazi u okolini Bratunca i moguću izgradnju fabrike stakla u Podrinju. Tu treba isto da seb uradi projektno tehnička dokumentacija. Predložili smo saradnju i sa vazduhoplovnim zavodom Orao i sa Kosmosom, gdje će naši kineski partneri da dođu naredne godine da snime stanje", naglasio je Višković.

Sa predstavnicima kineske kompanije za razvoj aero-tehnologija razgovarano je o saradnji u oblasti razvoja avio-saobraćaja i infrastrukture.

Današnjim sastancima, prisustvovao je i ministar enegretike i rudarstva Petar Đokić.