Narodna skupština RS

Republika Srpska dobila novu Vladu

  • 18.12.2018. 00:42

Narodna skupština Republike Srpske je na posebnoj sjednici u Banjaluci izabrala Vladu Republike Srpske, čiji će predsjednik u narednom četvorogodišnjem mandatu biti Radovan Višković.

Za ministra finansija Republike Srpske izabrana je Zora Vidović (SNSD), za ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić (SNSD), za ministra ministra pravde Anton Kasipović (SNSD), a za ministra unutrašnjih poslova Dragan Lukač (SNSD).

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske u narednom četvorogodišnjem periodu biće Alen Šeranić (SNSD), ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević (SNSD), ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić (SNSD), a ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić (SNSD).

Pogledajte fotografije!

Za ministra energetike i rudarstva izabran je Petar Đokić (SP), za ministra uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić (DNS), a za ministra saobraćaja i veza Neđo Trninić (DNS).

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite biće Duško Milunović (SP), ministar porodice, omladine i sporta Sonja Davidović (SP), a ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević (NDP).

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine za ministra prosvjete i kulture izabrana je Natalija Trivić (Ujedinjena Srpska), a za ministra trgovine i turizma Dragica Kovač (DEMOS).

Za izbor Radovana Viškovića za premijera Srpske glasala su 54 poslanika, protiv je bilo njih devet, dok su četiri bila suzdržana.

Za izbor ministara u Vladi Srpske glasalo je 54 poslanika Narodne skupštine, 13 je bilo protiv, a dva poslanika su bila suzdržana.

Nakon što su izabrani, premijer i ministri položili su i potpisali u parlamentu svečanu zakletvu, a tom činu prisustvovali su i predsjednik Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović čestitao je Viškoviću i ministrima i večeras okončao posebnu sjednicu.