Narodna skupština Srpske

Republika Srpska dobila ključne dokumente za narednu godinu

  • 18.12.2019. 19:16

Nakon maratonske sjednice Srpska je dobila dva ključna dokumenta za narednu godinu – budžet i Program ekonomskih reformi.

Budžetom od 3,425 milijardi KM planiran je i rast BDP-a. Izvorni prihodi planirani su u iznosu 2 milijarde 996 miliona KM. Najveća stavka na prihodovnoj strani je od poreza, a na rashodnoj plate zaposlenih. Više sredstava ide i za penzije, subvencije, socijalnu zaštitu i investicije. 

"Republika Srpska je povećala i plate i penzije i sva davanja u skladu sa svojim mogućnostima i aktivno Vlada radi na povećanju investicija u narednoj godini koje bi trebale da imaju za efekat povećanje BDP-a, a to onda govori i o povećanju budžeta u narednim godinama i povećanju svih vrsta prihoda", rekla je Zora Vidović, ministar finansija Republike Srpske.

Za usvajanje ovih dokumenata ruku su digla 52 poslanika, dok je njih 13 bilo protiv. Budžet je usvojen uz više amandmana. Prihvaćen je amandman koji je na prijedlog budžeta u ime vladajuće koalicije podnio Klub poslanika SNSD-a. Poslanička grupa "Zajedno za BiH" podnijela je više amandmana na Prijedlog budžeta u kojima se traži da doznake za finansiranje povratka u Republiku Srpsku budu povećane sa planiranih 1,5 miliona KM na dva miliona KM. Ova poslanička grupa podnijela je i amandman da tekući grantovi dobrotvornim društvima "Merhamet" u Srpskoj budu povećani sa 90.000 KM na 150.000 KM koji je usvojen.

Budžet nije pretrpio značajne izmjene i mi smo zadoovljni, poručuje SNSD-ov Srđan Mazalica. 

"Dva su prihvaćena, to su povećanja sredstava za grantove humanitarnim organizacijama, novih 40.000 KM za Kolo srpskih sestara i 10.000 KM dodatnih za Karitas. Takođe i nekoliko amandmana kojima se određena sredstva koja su namijenjena poslodavcima privrednim subjektima u cilju unapređenja poslovanja razvoja privrede rasterećenja omogućavanja efikasnijeg poslovanja", istakao je Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u NSRS. 

Planiran je i završetak restrukturisanja Željeznica. Ono što smo htjeli to smo dobili, kaže Ministar saobraćaja i veza. Trninić je zadovoljan sredstvima koja su mu pripala iz budžeta. Prioritet je proširenje aerodroma. 

"Ja sam zadovoljan, svakako željeli smo, ali to ćemo naći vrijeme i način u hodu da se dodatno ulaže u aerodrom jer imamo tu potrebu za proširenjem određenih kapaciteta i tu će Vlada u toku godine morati naći određena rješenja", naglasio je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

U Ministartsvu trgovine i turizma fokus će biti na podršci privrednicima i brendiranju njihovih proizvoda. Kada je riječ o turizmu, najviše novca će usmjeriti na infrastrukturu i nivo uluga. 

"Prije svega fokusiraćemo se na podizanje nivoa usluga u turizmu. Mislim da je to jedna oblast na kojoj moramo ozbiljnije poraditi pored same infrastrukture u turizmu u Republici Srpskoj, nivo usluga je nešto na šta se mora obratiti pažnja", rekla je Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

Podršku poslanika dobile su i izmjene Zakona o doprinosima, prema kojem je stopa osiguranja od nezaposlenosti sa 0,8, smanjena na 0,6 odsto. Usvojena je i Odluka prema kojoj Srpska u narednoj godini može izdati garancije za kreditna zaduženja do 500 miliona maraka. Poslanici su podržali i Odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduženju Republike Srpske.

 

Тагови:
  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.