Spomenka Stevanović

Republici Srpskoj treba zakon o vantjelesnoj oplodnji

09:11, 13.03.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Šef Kluba poslanika Demokratskog saveza (DEMOS) u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović smatra da u Srpskoj treba da bude donesen zakon o vantjelesnoj oplodnji i da pravna praznina u ovoj oblasti omogućava razne zloupotrebe.

"Kada bi zakonski uredili ovu oblast, bila bi obezbijeđena zaštita prava parova, ali i olakšan proces liječenja, inspekcijski nadzor klinika i način finansiranja postupka", rekla je Stevanovićeva, koja je i zamjenik predsjednika DEMOS-a. 

Prema njenim riječima, sve zemlje u Evropi i okruženju, pa i Federacija BiH, imaju ovaj zakon, pa bi trebalo da on bude donesen i u Republici Srpskoj. 

Ona je navela da, prema nezvaničnim informacijama, u BiH ima više od 50 hiljada ljudi koji ne mogu da dobiju potomstvo, dodajući da, nažalost, postoji siva zona koja omogućava zloupotrebu položaja tih ljudi. 

"Treba naglasiti i to da su za mnoge porodice i bračne parove troškovi vantjelesne oplodnje veliki i da je usvajanje ovog zakona prijeko potrebno", naglasila je Stevanovićeva.