Narodna skupština RS

Registracija privrednih subjekata elektronskim putem

  • 19.09.2019. 11:49

Prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o privrednim društvima nastavljaju se reforme registracije privrednih subjekata s ciljem uspostavljanja mogućnosti za podnošenje prijave za registraciju osnivanja i poslovnih promjena elektronskim putem.

Predstavnici Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske su obrazlažući ovaj prijedlog zakona u Narodnoj skupštini istakli da se mogućnosti za elektronsku registraciju društava sa ograničenom odgovornošću uvode u skladu sa opredjeljenjem Vlade Srpske da nastavi sa reformom registracije privrednih subjekata.

Realizacijom ovog dijela reforme, lica koja namjeravaju da posluju u Srpskoj biće u prilici da elektronskim putem, uz minimalne novčane troškove, i za kratko vrijeme na jednostavan i lak način registruju poslovanje u formi privrednog društva i preduzetnika.

Uspostavljanjem mogućnosti za elektronsku registraciju, kako se navodi, prestaće potreba da osnivač društva sa ograničenom odgovornošću, koje uplaćuje propisani minimalni novčani dio osnovnog kapitala, angažuje notara za ovjeru njegovog potpisa.

"Osnivač jednočlanog društva sa ograničenom odgovornošću će potvrđivati svoj identitet kod pribavljanja elektronskog sertifikata za elektronski potpis kod nadležnog sertifikacionog tijela", navodi se u obrazloženju ovog akta.

Prijedlogom ovog zakona izvršene su izmjene i u vezi sa institutom otkupa akcija nesaglasnih akcionara i drugačijeg načina određivanja cijene po kojoj se otkupljuju akcije nesaglasnog akcionara.

Ovo se odnosi isključivo na situacije kada privredna društva imaju dužnost da svoje poslovanje usklade sa obavezama proisteklim iz međunarodnih ugovora, odnosno obavezama preuzetim u procesu stabilizacije i pridruživanja Evropskoj uniji.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.