"Ne zanimaju nas institucije BiH"

Registar zaposlenih u Republici Srpskoj do kraja godine

  • 07.07.2019. 19:10

Mi ćemo formirati registar zaposlenih u javnom sektoru i nas ne zanimaju insitucije BIH, rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske. Radovan Višković kaže da se na tome uveliko radi i očekuje da registar bude formiran do kraja godine. 

"Ovo je više neozbiljno i ne vrijedi više ponavljati da nama nanosi štetu nefunkcionisanje institucija BIH. Vi znate iz javnosti koliko sam puta rekao šta su sve problemi koje Republika Srpska trpi nefunkcionisanjem i Savjeta Ministara i Vlade Federacije. Što se tiče RS ja mislim da oni nas u suštini više ne bi trebali da zanimaju i da mi treba da tragamo za našim rješenjem", kaže premijer Republike Srpske, Radovan Višković.

Za razliku od Republike Srpske, vlasti na nivou BiH još su daleko od realizacije tog projekta i pored toga što su se svi obavezali i prema MMF-u, ali i Reformskom agendom da će ga uraditi. Agencija za državnu službu BIH, lopticu prebacuje na Agenciju za zaštitu ličnih podataka. 

"Nakon što se Agencija za državnu službu, obratila Agenciji za zaštitu ličnih podataka sa obaviješću o namjeri uspostave ove zbirke ličnih podataka, Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH je svojim aktom dala mišljenje da nema pravnog osnova za vođenje ovakvog Registra, te da bi njegovo uspostavljanje bilo protivno odredbama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i Zakona o zaštiti ličnih podataka", poručuju iz Agencije za državnu službu BiH. 

U suštini  to je argument koji se najčešće koristi na pitanje, zašto se ne radi ništa po tom pitanju. Prema nezvaničnim informacijama, prije nekoliko godina i Kancelarija koordinatora za reformu javne uprave BiH otpočela je projekat formiranja registra, međutim sve je zaustavljeno zbog mišljenja Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH i na kraju se od toga odustalo. Cilj registra je da se obuhvate svi radnici koji platu primaju iz javnih sredstava i da se ravnomjerno rasporede radnici po institucijama. 

"Mi jednostavno hoćemo da vidimo koliko ukupno radi ljudi u državnoj upravi i ja mislim da će taj registar pokazati, ne znam da li će biti prevelik broj, po mom mišljenju nije prevelik, ali nije ravnomjerno raspoređen. Mislim da ima institucija koje imaju mali broj radnika, a ima institucija koje imaju malo više nego što im je potrebno", kaže Zora Vidović, ministar finansija Republike Srpske.

Biće uspostavljen i registar podsticaja i socijalnih davanja. Posebnu pažnju premijer je u ekspozeu usmjerio na izmjenu i dopunu zakona koji će se odnositi na spisak radnika u zdravstvenom sistemu i vanbudžetskim fondovima.  Zanimljivo je da sadašnjim zakonom nisu obuhvaćeni zaposleni u zdravstvenim ustanovama i Fondu zdravstvenog osiguranja, dok jesu, oni iz Fonda PIO.