Zora Vidović

Rebalansom predloženo povećanje budžeta za 188 miliona KM

  • 14.05.2020. 14:48

Vlada Republike Srpske utvrdila je na današnjoj sjednici prijedlog rebalansa republičkog budžeta kojim je on povećan za 188 miliona KM i iznosi 3,613 milijardi KM, izjavila je ministar finansija Srpske Zora Vidović.

"Zbog trenutne situacije izazvane epidemijom virusa korona prinuđeni smo da rebalans budžeta ove godine radimo mnogo ranije nego inače. Cijeli budžet se mora prepakovati. Planirani prihodi za 2020. godinu biće manji za 238,7 miliona KM. Morali smo djelovati i na troškove i napravili smo uštede od 41,2 miliona KM", rekla je Vidovićeva na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Prema njenim riječima, da bi sve bilo isfinansirano Vlada je morala predložiti Narodnoj skupštini izmjenu odluke o dugoročnom zaduženju Republike Srpske.

"Odlukom o dugoročnom zaduženju bilo je definisano zaduženje do 315 miliona, a novom do 678 miliona KM. Iako je nova odluka o zaduženju mnogo veća, ne probijamo granicu zaduženja. Mnoge zemlje su u ovoj situaciji bile prinuđene da mijenjaju svoje zakone o zaduženju jer su morale da probiju limite koji su bili na snazi", istakla je Vidovićeva.

Ona je navela da je Vlada utvrdila i prijedlog uredbe sa zakonskom snagom kojom će biti omogućen nastavak pomoći privrednim subjektima i radnicima kojima je zabranjen rad u maju.

"Svim radnicima koji su počeli da rade 12. maja biće plaćeni doprinosi na najnižu platu kao što je urađeno za mart. Za one kojima je još zabranjen rad biće isplaćene minimalne plate sa porezima i doprinosima kao što smo uradili za april", rekla je Vidovićeva.

Ona je dodala da je usvojen i prijedlog uredbe sa zakonskom snagom koja se odnosi na osnivanje Kompenzacionog fonda koji je pravni nasljednik Fonda solidarnosti.

"Cilj formiranja tog fonda je sprečavanje štetnog uticaja virusa korona i da bi tačno mogla biti vođena evidencija koliko je sredstava prikupljeno i isplaćeno i u koje svrhe", navela je Vidovićeva.