Zavod za zapošljavanje RS

Realizacija programa "Startap Srpska" vrijednog dva miliona KM

  • 13.12.2018. 12:58

Zavod za zapošljavanje Republike Srpske realizuje Program podsticanja razvoja preduzetništva kod mladih - "Startap Srpska", ukupne vrijednosti 2.000.000 KM, koji se finansira donatorskim sredstvima Vlade Srbije u iznosu od 978.000 KM i sredstvima Zavoda u iznosu od 1.022.085 KM.

Programom je obuhvaćeno zapošljavanje nezaposlenih lica prijavljenih na evidenciju kao aktivni tražioci posla, a koja su na dan raspisivanja javnog poziva, srijedu, 5. decembra, imala do 35 godina. 

"Podsticajna sredstva za razvoj preduzetništva dodjeljuju se nezaposlenom licu radi osnivanja radnje ili drugog oblika preduzetništva ili osnivanja privrednog društva pod uslovom da u njemu zasniva radni odnos", saopšteno je iz Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske. 

U saopštenju je navedeno da su lica koja namjeravaju koristiti subvenciju za samozapošljavanje obavezna da prođu obuku iz preduzetništva koju će organizovati Zavod, a lica koja su prošla obuku iz preduzetništva sprovedenu u drugoj, odgovarajućoj organizaciji, dužna su dostaviti adekvatan dokaz o završenoj obuci i to potvrdu ili sertifikat. 

Djelatnosti koje mladi mogu i namjeravaju pokrenuti putem ovog programa su Proizvodne djelatnosti /prerađivačka industrija/, građevinarstvo - za oblasti specijalizovani građevinski radovi koji obuhvataju elektroinstalacione radove, uvođenje instalacija vodovoda, kanalizacije, gasa i ostali građevinski instalacioni radovi, završni građevinski radovi, poljoprivreda, prerada poljoprivrednih proizvoda, skladištenje, pakovanje, sušenje, sortiranje proizvoda. 

Među djelatnostima su i Informaciono-komunikacione tehnologije za oblasti računarsko programiranje, savjetovanje i pripadajuće djelatnosti i informacione uslužne djelatnosti, stručne, naučne i tehničke djelatnosti za oblasti pravne i računovodstvene djelatnosti, te arhitektonske i inženjerske djelatnosti, tehničko ispitivanje i analiza, reklama, propaganda i istraživanje tržišta, kao i ostale stručne, naučne i tehničke djelatnosti i veterinarske djelatnosti. 

Na listi su i djelatnosti pružanja smještaja u turizmu, te ostale uslužne djelatnosti za oblasti popravka računara i predmeta za ličnu upotrebu i domaćinstvo, kao i ostale lične uslužne djelatnosti. 

Zavod za zapošljavanje Republike Srpske će pratiti i kontrolisati Program najmanje 36 mjeseci od datuma zasnivanja radnog odnosa. 

Zahtjev se podnosi na propisanom obrascu koji se može dobiti u nadležnom birou prema prebivalištu nezaposlenog lica, kao i na internet stranici Zavoda za zapošljavanje Srpske /www.zzzrs.net/, a javni poziv otvoren je do 4. januara.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.