Osude sa svih strana

Reakcije na presudu skoro iste: Kazna Elfeti Veseli neprihvatljiva

  • 08.05.2019. 10:58

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić izjavila je da je krajnje neprihvatljiva mala kazna Suda BiH kojom je Elfeta Veseli osuđena na 10 godina zatvora za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika.

"Ovakva presuda je krajnje neprihvatljiva i nedovoljna za svirepo ubistvo dječaka. Trebalo je da dobije doživotnu kaznu zatvora", rekla je Rajilićeva Srni. 

Rajilićeva je navela da ova presuda predstavlja uvredu za srpske žrtve rata i porodicu dječaka Slobodana Stojanovića jer je Veselijeva dobila malu kaznu, dok je oslobođen Sakib Halilović, koji je bio komandant Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, takozvane Armije BiH. 

Ona je podsjetila da su, nasuprot ovoj odluci suda, srpski komandanti, pa čak i kuvari koji nisu počinili nikakav zločin, osuđivani na drastične kazne zatvora po komandnoj odgovornosti. 

Sud BiH prvostepeno je danas osudio Elfetu Veseli na 10 godina zatvora za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika. 

Sakib Halilović oslobođen je optužbi da je posmatrao ubistvo dječaka i propustio da, kao komandant Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, takozvane Armije BiH, kazni Veselijevu koja je bila pripadnik ovog voda.

Presuda Elfeti još jednom potvrđuje dvostruke aršine u radu pravosuđa BiH koje je u funkciji kažnjavanja samo Srba, ocijenio je predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić.

"Sudovi u BiH su samo u funkciji kažnjavanja Srba drastičnim kaznama, dok se pripadnici druga dva naroda minimalno kažnjavaju ili uglavnom oslobađaju optužbi za zločine nad Srbima", rekao je Savčić Srni. 

Savčić kaže da je Sud BiH izrekao malu kaznu za Veselijevu, koja je za ubistvo djeteta, morala u najmanju ruku da bude dvostruko ili trostruko veća. 

"Da se takav slučaj desio pripadniku druga dva naroda, uvjeren sam da bi bila izrečena drastična kazna zatvora", istakao je Savčić. 

On je ocijenio da presuda po ko zna koji put potvrđuje dvostruke aršine u radu pravosuđa BiH, jer je potpuno nelogično i nepravedno da bude oslobođen Sakib Halilović kao komandant Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, takozvane Armije BiH. 

Savčić je podsjetio na sličan slučaj u Bukviku gdje komandant bataljona HVO-a koji je gledao ubistvo zarobljenih ranjenih srpskih vojnika, osuđen na svega dvije godine zatvora. 

"Krajnje je neprihvatljivo da Halilović, kao pretpostavljeni starješina koji je bio svjedok ubistva dječaka, bude oslobođen", smatra Savčić. 

On kaže da postoji veliki broj primjera drastičnih presuda ljudima na osnovu takozvane komandne odgovornosti, samo zato što su Srbi, a bili su stotinama kilometara udaljeni od mjesta zločina za koji nisu ni znali dok se sa njim nisu "sreli" kroz optužnicu.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je da je presuda Suda BiH Elfeti Veseli dokaz da se nešto pod hitno mora uraditi sa Tužilaštvom BiH jer radi na štetu Srba.

"Ovo je klasičan primjer dvostrukih aršina ili standarda u radu pravosuđa BiH kada je riječ o ratnim zločinima počinjenim nad srpskim civilima", izjavio je Mitrović Srni. 

On je dodao da je frapantno i nezamislivo da žena koja je počinala stravičan zločin nad nedužnim dječakom dobije tako blagu kaznu zatvora, a da njen pretpostavljeni Sakib Halilović kao komandant Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, takozvane Armije BiH bude oslobođen. 

"Nije poznato kojim se okolnostima rukovodio Sud BiH da izrekne ovako blagu kaznu, umjesto da je izrekao najstrožu kaznu", istakao je Mitrović. 

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник