Ne mogu se sa njom izboriti

Reakcije iz Srpske: Migrantska kriza u nadležnosti bh. institucija

  • 10.10.2018. 20:16

Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima, tvrdi da se MUP-u Srpske treba obratiti za brojne odgovore u vezi sa slobodnim kretanjem migranata kroz njenu teritoriju. Na to sve stižu brojne reakcije iz Srpske, odakle tvrde da je kriza u nadležnosti bh. institucija, sa kojom se očigledno ne mogu izboriti već neko vrijeme.

 U Palama je juče primjećena grupa migranata da se slobodno šeta gradom, a prema nezvaničnim saznajima Srne, prijavili su se terenskoj kancelariji Službe za poslove sa strancima odakle su, nakon evidentiranja, pušteni bez prijavljivanja policiji. Ujić tvdi da se za sve dileme treba obratiti MUP-u Srpke.
 
"MUP-u Srpske treba postaviti pitanje koliko su uzeli izjava, odnosno intervjua, imaju li prevodioce, da li su ikada zadržali migrante šest sati, koliko je dozvoljeno, mogu li utvrditi njihov identitet", kaže Ujić.

Po ko zna koji put, bh. institucije prikrivaju sopstvenu odgovornost za eskalaciju krize, a u ovom slučaju sve pokušavaju da prebace na Republiku Srpsku. Poručuje to član Komisije za odbranu i bezbjednost, Dušanka Majkić, koja kaže da bi situaciju trebalo da iskontroliše Služba za poslove sa strancima i granična policija. Međutim, očigledno nisu u stanju, tvrdi Majkićeva, pa problem prebacuju na drugu adresu. 

"Podsjećam da je Vlada RS formirala Koordinaciono tijelo, za praćenje ilegalnih migranata, u cilju njihovog praćenja ulaska u Republiku Srpsku i brzog prolaska kroz RS, uzimajući u obzir potpuno humano postupanje, ipak problem ilegalnih migracija je u naldežnosti BH institucija i potpuno je nerazumno prebacivati ovaj problem na RS. To što je RS dio svojih policijskih snaga stavila na raspolaganje Graničnoj policiji, nikako ne znači da se problem za ilegalne migracije adresira na Republiku Srpsku", kaže Dušanka Majkić, član Komisije za odbranu i bezbjednost.

Oglasio se i direktor policije Srpske. Darko Ćulum kaže da policija čini sve na pronalsku ilegalnih migranata na teritoriji Srpske, koje potom predaje Službi za poslove sa strancima ili Graničnoj policiji. Zaključak Vlade je da nemamo kapacitet za prihvat i smještaj migranata na teritoriji Srpske, kaze Ćulum i podsjeća da policja RS pruža pomoć Graničnoj policiji u sprečavanju ulaska ilegalnih migranta. 

Kaže da je policija do sada na teritoriji Srpske pronašla 3.400 migranata, najviše u Bijeljini i Zvorniku. 

"U zadnja tri mjeseca u prosjeku dnevno nađemo 25 migranata, svi pronađeni migranti se predaju Službi poslove za strance ili Graničnoj policiji, a služba za strance registruje migrante, daje im potvrde sa kojom oni mogu da se kreću na teritoriji BiH mjesec dana i u tom periodu bi oni trebalo zvanično da podnesu zahtjev za azil. Zvanično samo 10 odsto traži azil", kaže Darko Ćulum, direktor policije Republike Srpske.

Ćulum podsjeća da migranti postaju sve veći bezbjednosni problem. Tamo gdje su smješteni vrše krivična djela, posjeduju hladno oružje, a kod pojedinih migranata u Sarajevu je nađeno i vatreno oružje. Uzurpiraju i tuđu imovinu. Policija Srpske neće dozvoliti kretanje migranata kroz njenu teritoriju bez nadzora i u tom smislu će intezivirati rad, zaključuje Ćulum.

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије