NSRS

Razmotrena Deklaracija o zaštiti prava SPC u Crnoj Gori

  • 23.06.2020. 13:47

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je po hitnom postupku prijedlog odluke o usvajanju Deklaracije o zaštiti prava SPC na slobodno ispovijedanje vjere i prava na njenu imovinu u Crnoj Gori u kojoj se konstatuje da je usvajanje spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom statusu vjerskih zajednica SPC u Crnoj Gori dovelo u neravnopravan položaj u odnosu na ostale vjerske zajednice.

Riječ je o prijedlogu klubova poslanika vladajuće većine u Skupštini, odnosno SNSD-a, DNS-a, Demosa, NDP-a, Ujedinjene Srpske, SPS-a i SP-a.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić je u završnom obraćanju o prijedlogu ove odluke naveo da je tokom skupštinske rasprave ispoljeno jedinstvo vlasti i opozicije bez obzira na političke razlike.

On je izrazio zadovoljstvo što su poslanici podržali aktivnosti Srba u Crnoj Gori i SPC kada je riječ o kršenju njihovih osnovnih ljudskih i vjerskih prava.

"Želja je bila da se ovim dokumentom pokaže patriotizam i da se osudi kršenje prava SPC, te osnovnih ljudskih prava i konvencija. To je smisao ove deklaracije, kao i očuvanje sabornosti Srba. Dakle, mi u Srpskoj moramo da stanemo iza naših sunarodnika u Crnoj Gori, FBiH i svugdje gdje se krše prava Srba. Zato mislim da će ova deklaracija imati veliki odjek kao jasna poruka drugima u okruženju. Mislim da ćemo jedinstveno podržati ovu deklaraciju i da će biti zapamćeno da smo prvi parlament koji se oglasio kada je riječ o podršci vjernom narodu i SPC u Crnoj Gori", poručio je Žunić.

U prijedlogu ove deklaracije se navodi da Narodna skupština poziva vlasti u Crnoj Gori da prestanu sa pokušajima nasilnog otimanja crkava, manastira i imovine SPC u Crnoj Gori i sa protjerivanjem sveštenstva i monaštva SPC pod izgovorom da nemaju crnogorsko državljanstvo, kao i da kroz dijalog sa crkvenim velikodostojnicima SPC u Crnoj Gori traže rješenje ovog problema u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gori.

U deklaraciji se ističe zabrinutost zbog hapšenja, progona i premlaćivanja episkopa i sveštenika SPC u Crnoj Gori, i oštro osuđuje hapšenje, lišavanje slobode i krivični proces koji je pokrenut protiv episkopa budimljansko-nikšićkog i nekoliko sveštenika SPC.

U ovom dokumentu pozivaju se vlasti u Crnoj Gori da poštuju odredbe Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Povelju o osnovim pravima EU, te ustavom zagarantovana osnovna ljudska i građanska prava Srba u Crnoj Gori, kao i princip odvojenosti crkava i vjerskih zajednica od države.

U deklaraciji se konstatuje da državljani Crne Gore i pripadnici crnogorske nacionalne manjine u Republici Srpskoj i BiH uživaju sva ustavom zagarantovana prava i zaštitu, bez ijednog primjera diskriminacije na nacionalnoj osnovi.

U ovom dokumentu se navodi da Narodna skupština u potpunosti podržava sve napore koje čine Mitropolija i eparhije SPC u Crnoj Gori i na međunarodnom planu u borbi za očuvanje prava na slobodno ispovijedanje vjere i prava na imovinu SPC.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.