NS RS

Razmotren Prijedlog zakona o bezbjednosti kritičnih infrastruktura

  • 25.06.2019. 13:49

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas Prijedlog zakona o bezbjednosti kritičnih infrastruktura u Srpskoj u kojem se navodi da je njihova dostupnost, pouzdanost i otpornost od suštinske važnosti za bezbjednost.

U prijedlogu zakona se ukazuje na potrebu da se odrede konkretni subjekti koji čine kritičnu infrastrukturu, da se u ovoj oblasti propišu obaveze i ustanovi odgovornost subjekata, kao i da se bezbjednost ove infrastrukture razvija i unapređuje uz podršku svih nadležnih institucija. 

U završnoj riječi u Narodnoj skupštini o ovom prijedlogu zakona, predstavnik MUP-a Srpske Srđan Obradović naveo je da zaštita ove infrastrukture predstavlja kompleksan sistem bezbjednosne opreme i procedura koje se moraju poštovati da bi bezbjednost na tom planu bila na najvišem nivou. 

On je zahvalio svima za učešće u raspravi poručujući poslanicima opozicije da nije riječ o policijskom zakonu, već aktu koji se, između ostalog, odnosi na borbu protiv terorizma, uz napomenu da ga imaju sve zemlje u regionu. 

"Ovaj akt nije u koliziji ni sa jednim zakonom", rekao je Obradović i ponovio da je, imajući u vidu važnost objekata kritične infrastrukture, njihova zaštita od značaja za funkcionisanje Srpske, jer poremećaji u radu kritične infrastrukture mogu dovesti do ozbiljnih i dugoročnih oštećenja. 

On je naveo da objekti kritične infrastrukture mogu biti čak i vjerski objekti, ali i spomenici od republičkog značaja, navodeći da donošenje ovog akta nipošto neće biti osnov za ugrožavanje bilo kojih ljudskih prava. 

Iz MUP-a su poručili da je razlog za donošenje Zakona o bezbjednosti kritičnih infrastruktura u Srpskoj i usklađivanje propisa sa zakonodavstvom EU.