Narodna skupština Srpske

Razmotren prijedlog plana područja posebne namjene "Aerodroma" Banjaluka

  • 06.03.2019. 15:58

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je prijedlog odluke o usvajanju Prijedloga prostornog plana područja posebne namjene "Aerodrom" Banjaluka s ciljem njegovog prostornog razvoja u narednih 20 godina.

Obrazlažući prijedlog ove odluke u Narodnoj skupštini Republike Srpske, nosilac izrade prijedloga plana Nataša Vojvodić rekla je da je suština da se ograniči prostor koji je od posebne namjene za razvoj vazdušnog saobraćaja. 

"Kroz tekstualni dio plana daju se uslovi i ograničenja na kontaktnom području da bi vazdušni saobraćaj bio na maksimalno bezbjednom i kvalitetnom nivou organizovan", istakla je Vojvdićeva. 

Vojvodićeva je poslanicima grafički prezentovala prijedlog ovog plana. 

U obrazloženju ove odluke navodi se da se plan izlaže na stalni javni uvid u Banjaluci, Laktašima i Gradiški, a tekstualni i grafički dio biće objavljen na internet stranici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske. 

Poslanici i vlasti i opozicije podržali su prijedlog ovog plana, koji dugoročno predviđa razvoj Aerodroma Banjaluka koji će doprinijeti razvoju privrede i turizma u Republici Srpskoj.

Prijedlogom odluke o usvajanju Zoning plana područja posebne namjene "Janjske otoke", po skraćenom postupku, koji danas razmatra Narodna skupština Republike Srpske, propisuje se usvajanje tog plana za period od 10 godina, a s ciljem razvoja, uređenja, korišćenja i očuvanja prirodnih vrijednosti tog područja u Šipovu.

Goran Dimitrić iz banjalučkog "Urbis centra", koji se bavio izradom plana, rekao je u obraćanju poslanicima da ovaj planski dokument obuhvata uglavnom neizgrađeni prostor od oko 32,5 hektara. 

Grafički predstavljajući ovaj prijedlog odluke i plan, Dimitrić je istakao da je riječ o najužem prostoru Janjskih otoka koji se nalaze u centralnom području Šipova. 

On je istakao da su inicijativu za izradu plana pokrenuli opština Šipovo i firma "Hidrovat" iz Mrkonjić Grada, te da je na prostoru koji obuhvata plan predviđena mogućnost izgradnje hidroenergetskih objekata, odnosno mini-hidroelektrane "Šipovo" na rijeci Janj. 

U prijedlogu ove odluke navodi se da je tokom izrade Zoning plana područja posebne namjene "Janjske otoke" u potpunosti ispoštovan zakonski postupak, te da je prijedlog dokumenta usklađen sa odredbama Pravilnika o načinu izrade, sadržaju i formiranju dokumenata prostornog uređenja. 

Nakon što Zoning plan područja posebne namjene bude usvojen u parlamentu, biće izložen na stalni javni uvid kod Odjeljenja za prostorno uređenje opštine Šipovo i objavljen na internet stranici nadležnog organa jedinice lokalne samouprave. 

Donošenjem ovog plana, između ostalog, doprinijeće ispunjavanju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kojim su se ugovorne strane obavezale da će razvijati i jačati saradnju u oblasti zaštite životne sredine, navodi se u prijedlogu odluke. 

U Narodnoj skupštini u toku je redovna pauza do 17.00 časova.

Тагови: