Narodna skupština

Razmotren Nacrt zakona o slobodnim zonama

  • 23.09.2020. 15:20

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas Nacrt zakona o slobodnim zonama Republike Srpske, kojim se uređuju uslovi za njihovo osnivanje i rad, nakon čega je data redovna pauza do 16.30 časova.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević je u završnoj riječi u parlamentu Srpske o ovom nacrtu zakona rekao da slobodne zone nisu ranije uspostavljane jer za to nije bilo zainteresovanih privrednih subjekata, koji pri tome nisu dovoljno ni poznavali uslove i benefite koje nude ove zone.

On je rekao da je Gradiška jedna od prvih lokalnih zajednica koja se obratila Ministarstvu u vezi sa osnivanjem slobodne zone, te da bi se u tom gradu mogla biti osnovana prva takva zona za koju već postoji interes investitora.

"Sama inicijativa za osnivanje ovih zona kao mogućnosti privlačenja investitora došla je od Trebinja, Bijeljine, Doboja i Gradiške", rekao je Petričević.

On je ponovio da će efikasno poslovanje slobodnih zona doprinijeti poboljšanju poslovnog okruženja i povećanju konkurentnosti kao osnova za privlačenje investicija.

"Kroz rad slobodnih zona omogućiće se bolje iskorišćavanje industrijskih potencijala, stvoriće se uslovi za uvođenje novih tehnologija i otvaranje novih radnih mjesta, što će biti od koristi za cjelokupnu privredu Srpske", naglasio je Petričević.

Poslanik SNSD-a Ognjen Žmirić tokom poslaničke rasprave o ovom nacrtu zakona naveo je da Gradiška ima jako povoljan prostor za slobodnu zonu koja bi bila stacionirana na zemljištu kod novog mosta koji se gradi preko Save.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica rekao je da ovaj zakon ide u smjeru podsticanja uspostavljanja što više slobodnih zona u blizini auto-puteva, gdje će svoje mjesto naći domaći i strani investitori.

Po okončanju rasprave o ovom nacrtu zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske data je redovna pauza do 16.30 časova, kada će sjednica biti nastavljena razmatranjem Nacrta zakona o gradu Derventa.

Poslanici će nakon toga razmatrati Nacrt zakona o izmjeni i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske i Izvještaj Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske o radu za 2019. godinu.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.