Narodna skupština

Razmotren Nacrt zakona o liječenju neplodnosti postupcima bmpo

  • 29.10.2019. 12:56

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o liječenju neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje (BMPO) kojim se obezbjeđuje sigurna i kvalitetna zaštita prava bračnih, odnosno vanbračnih supružnika, ali i bolji i olakšan proces njihovog liječenja što bi moglo rezultirati povećanjem broja i procenta uspješnosti obavljenih postupaka.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić u završnoj riječi u Narodnoj skupštini rekao je da će ovaj akt biti upućen u stručnu raspravu da bi bilo napravljeno što bolje zakonsko rješenje.

On je rekao da će pri tome biti vođeno računa i o procedurama, registrima ličnih podataka, ali i etičkim pitanjima u ovoj oblasti, dostupnosti i razvoju usluge BMPO u Srpskoj.

"Zakon je rađen na osnovu praksi u Federaciji BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. U obzir su uzete i evropske direktive, ali vodili smo računa da postignemo balans i nađemo najpodesnija rješenja", rekao je Šeranić i dodao da na stručnoj raspravi može biti riječi i o načinima finansiranja BMPO.

Odgovarajući na pitanje poslanika SDS-a Nebojše Vukanovića - šta je sa švajcarskom kompanijom "Krio sejv" koja se na ovim prostorima bavila čuvanjem matičnih ćelija u cilju liječenja teških bolesti, transportovala ih u Švajcarsku, pa izgubila licencu, Šeranić je podsjetio da su predstavnici te firme uzorke kasnije premjestili u poljsku banku matičnih ćelija "Famikord".

"Oni su nastavili brigu o tim tkivima i ćelijama. Nemamo povratnu informaciju o trenutnom kvalitetu tih ćelija i tkiva, ali želimo u tom smjeru pomoći građanima", rekao je Šeranić.

On je dodao da u tom smislu ima informaciju da "Famikord" posjeduje kancelariju u Sarajevu, da je tamo registrovan i bavi se daljim aktivnostima uzimanja tkiva i ćelija.
 

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)