Narodna skupština

Razmotren Nacrt zakona o besplatnoj pravnoj pomoći

  • 05.12.2019. 14:57

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć u Srpskoj kojim se uređuje pravo na tu pomoć i utvrđuju korisnici pomoći, kao i oblici i subjekti nadležni za pružanje besplatne pravne pomoći.

Ovim aktom uređuje se i postupak pružanja i uslovi i način ostvarivanja prava na tu pomoć, promijenjene okolnosti koje nastupe u postupku ostvarivanja prava na besplatnu pravnu pomoć i s tim u vezi neopravdano odobrena besplatna pravna pomoć, troškovi zastupanja, kao i nadzor nad primjenom zakona i kontrola u ostvarivanju tog prava.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović je u završnoj riječi u Narodnoj skupštini o ovom aktu rekao da određena pitanja u vezi sa advokatima, koje je tokom rasprave o ovom zakonu iznio potpredsjednik Narodne skupštine Milan Petković, zaslužuju pažnju.

Kasipović je rekao da želi afirmisati saradnju Advokatske komore i resornog ministarstva.

"Ministarstvo je na raspolaganju i u narednoj sedmici utvrdićemo termin za razgovore", rekao je Kasipović nakon što je Petković u parlamentu ukazao da je Advokatskoj komori Srpske sporno da je za besplatnu pravnu pomoć nadležan isključivo Centar za pružanje besplatne pravne pomoći, čime se advokaturi, kako je rekao Petković, oduzima ustavna nadležnost.

Ministar pravde Srpske je rekao da građani mogu imati samo koristi od saradnje Centra za pružanje besplatne pravne pomoći sa službama u lokalnim zajednicama, kao i da će se zalagati za dodatne edukacije zaposlenih u tom centru, u cilju da oni na najbolji način rade svoj posao.