Trebinje

Razmjena praktičnih iskustava iz energetike zemalja regiona

  • 20.05.2021. 16:12

TREBINJE - Ministar rudarstva i energetike Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je na sastanku ministara u Trebinju razgovarano o praksama koje postoje u susjednim državama u Crnoj Gori i Makedoniji, posebno u dijelu dekarbonizacije i procesa uspostave modela finansiranja ugdljen-dioksida, te da je ovo bila dobra prilika da se čuju njihova iskustva.

"Dio toga je moguće primijeniti u našim uslovima, a dio neće biti moguće zbog naših ukupnih odnosa i različitih nadležnosti institucija, u svakom slučaju postoji dobra namjera. Vrlo je značajno da je direktor energetske zajednice /Janez/ Kopač iznio određene projekcije i plan aktivnosti koji će se ticati nas u narednom periodu po svim ovim energetskim pitanjima i to je vrlo korisno bilo, prenijećemo takvu vrstu procjena bavićemo se tim pitanjima", rekao je Đokić novinarima u Trebinju nakon radnog sastanka na ministarskom nivou.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da je ovaj sastanak dao priliku da zajedno sa kolegama iz oblasti energetike iz Sjeverne Makedonije i Crne Gore govori o značajnim pitanjima, s obzirom na to da je cilj da se obezbijedi energetska stabilnost i bezbjednost, te da se prate evropski trendovi koji moraju biti prisutni u sektoru energetike.

"Sa direktorom Sekretarijata energetske zajednice Kopačem razgovarali smo o unutrašnjim slabostima u BiH u smislu sprovođenja određenih obaveza iz drugog i trećeg energetskog paketa i ministar Đokić i ja smo ga /Kopača/ informisali o političkoj frustraciji koja dolazi iz Sarajeva zbog najavljene izgradnje Hidroelektrane `Buk Bijela`", rekao je Košarac.

On je dodao da je Republika Srpska svoje procedure sprovela u skladu sa zakonom i Ustavom.

"Današnji sastanak potvrđuje naše opredjeljenje da regionalno sarađujemo sa zemljama kada je u pitanju energetika i to je konkretan oblik izgradnje Hidroelektrane `Buk Bijela` - jedan regionalni zajednički projekat", rekao je Košarac i pozvao kolege iz Federacije BiH da se uključe i daju doprinos svemu tome.

Ministar za kapitalne investicije Crne Gore Mladen Bojanić rekao je da ga je na današnjem sastanku zanimalo da čuje stanje projekta "Buk Bijela" budući da je interes javnosti Crne Gore o tom projektu veliki.

Bojanić je dodao da je kolege informisao o jonsko-jadranskom gasovodu koji treba da pređe preko teritorije Crne Gore do Hrvatske.

"Uvijek je bolje da u direktnim razgovorima otklonimo sve dileme prenesemo iskustva koja imamo iz energetike, vjerujem da ćemo uvijek naći zajednička rješenja u regionu", rekao je Bojanić novinarima u Trebinju.

Direktor Sekretarijata energetske zajednice Janez Kopač rekao je da je ponovio potrebu o tome kako se treba organizovati za dekarbonizaciju, te da je zadovoljan što je u BiH od prošlog Samita došlo do mnogih novih inicijativa.

"Treba srediti stare, prastare neriješene probleme vezano za usvajanje zakona, jer bez dobrog pravnog okvira nema investicija", rekao je Kopač.