Zlatan Klokić

Razmisliti o osnivanju novih predstavništava Srpske u inostranstvu

  • 21.01.2019. 09:29

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je da treba razmisliti o osnivanju novih predstavništava Srpske u inostranstvu, prije svega, u Italiji, Švajcarskoj i Kini, napomenuvši da je Srpska opredijeljena da jača tu mrežu.

Klokić je istakao da je u fokusu vlasti Srpske jačanje strukture i rada postojećih predstavništava, a nije isključio ni mogućnost da u ovom mandatu budu osnovana i nova u zemljama sa kojima Srpska ima dobru saradnju i u kojima živi i radi znatan broj njenih stanovnika. 

"To bi prvo trebalo da bude u Italiji jer je ta država veoma važan partner za Srpsku kada je riječ o spoljnotrgovinskoj razmjeni, a tamo je jaka i dijaspora. Kao potencijalnu lokaciju izdvojio bih i Švajcarsku, a veoma značajan sadašnji i budući partner za nas je Kina. Postoji opravdanost da nova predstavništva budu otvorena u tim zemljama", rekao je Klokić za "Glas Srpske". 

Govoreći o radu predstavništava Srpske, Klokić je istakao da su sva dala rezultate, ali da mogu i bolje raditi. 

"I u ekspozeu premijera Srpske jedan od fokusa je unapređenje i jačanje regionalne i međunarodne saradnje, a u tome veoma značajnu ulogu imaju predstavništva jer su dio institucionalne strukture", napomenuo je Klokić i dodao da je za rad predstavništava u ovoj godini izdvojeno 4,7 miliona KM. 

Osvrćući se na početak rada Trgovinskog predstavništva Srpske u Sankt Peterburgu, koje je otvoreno krajem prošle godine, Klokić je istakao da prve rezultate očekuje ove godine. 

"Rusija je veoma važan partner Srpske, saradnja je sve intenzivnija, a cilj je da bude unaprijeđena. Rusija uvijek ističe da je partner Srpske, a rad kancelarije je podržala administracija Sankt Peterburga ustupivši nam prostor na korišćenje", kaže Klokić. 

Komentarišući proces evropskih integracija BiH, Klokić je naglasio da je Srpska izvršila sve svoje obaveze kada je riječ o odgovaranju na upitnik Evropske komisije i da je u toku prevođenje odgovora na engleski jezik. 

"Smatram da BiH treba da ove godine dobije kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. Veoma je teško prognozirati stvari kada je riječ o BiH, ali ostajem optimista. Za BiH tada kreće pravi posao i izazovi u smislu približavanja i ispunjavanja standarda koje EU postavlja pred zemlju kandidata", rekao je Klokić. 

On je ocijenio da evropske integracije trenutno nemaju alternativu za BiH i region.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.