Srebrenka Golić i Boris Pašalić u Bjelorusiji

Razgovori o saradnji i mogućoj trgovinskoj razmjeni

  • 18.09.2019. 18:12

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić razgovarao je danas u Minsku sa bjeloruskim ministrom poljoprivrede i hrane Anatolijem Hotkom o razmjeni iskustava u naučno-istraživačkom sektoru i mogućoj trgovinskoj razmjeni.

Na sastanku je razgovarano i o mogućoj saradnji Bjelorusije i Republike Srpske prvenstveno kada je riječ o poljoprivrednoj i šumarskoj mehanizaciji, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Hotko je izrazio spremnost za intenziviranje razgovora o razmjeni studenata i profesora, naročito u oblasti poljoprivrede, budući da Bjelorusija ima posebno razvijen obrazovni sistem u toj sferi.

On je iskazao posebnu zainteresovanost u razmjeni iskustava kada je riječ o ovčarstvu, imajući u vidu da planiraju da u narednom periodu posebnu pažnju posvete razvoju tog sektora.

Pašalić je danas obišao i državnu Fabriku traktora "Minsk", gdje je sa rukovodstvom razgovarao o intenzivnijem plasmanu njihovih proizvoda na tržište Republike Srpske, imajući u vidu da su bjeloruski traktori među najkvalitetnijim u svijetu, a istovremeno su i značajno jeftiniji.

Ministar Pašalić je prvi dan radne posjete Bjelorusiji završio obilaskom Fabrike za proizvodnju mliječnih proizvoda, koja na dnevnom nivou preradi oko 900 tona mlijeka.

"Na sastanku sa rukovodstvom ove fabrike izražena je obostrana želja za uspostavljanjem međusobne saradnje", navedeno je u saopštenju.

Pašalić je pozvao delegaciju iz Bjelorusije da posjeti Republiku Srpsku kada bi mogli da budu dogovoreni i konkretni koraci u budućoj saradnji.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Boris Pašalić od danas borave u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Bjelorusiji gdje su predviđeni razgovori sa zvaničnicima, kao i obilazak ustanova i kompanija.