Češka delegacija u Banjaluci

Razgovarano o jačanju saradnji i investicijama u Srpsku

  • 21.08.2018. 14:16

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić i ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić razgovarali su danas u Banjaluci sa delegacijom Hradec Kralove regije iz Češke o potencijalnom investiranju u Srpsku.

"Razgovarali smo o pojačanoj spoljnotrgovinskoj razmjeni, potencijalnom investiranju u Srpsku, o turističkoj saradnji, prije svega u oblasti banjskog i zimskog turizma, kao i u oblasti privrede, energetike, drvoprerade i metalskog sektora", rekao je Klokić. 

Klokić je delegaciju iz Češke, koju je predvodio predsjednik Hradec Kralove regije Jiži Štepan, informisao da su poreske stope u Srpskoj među najnižim u Evropi i da je cijena električne energije najniža u regionu, a razgovarano je i o iskustvima Češke kada je riječ o evrointegracijama i korištenju pretpristupnih fondova. 

Na sastanku je dogovoreno da se u narednom periodu intenzivira saradnja, sačini spisak sektora sa konkretnim rokovima kako bi se što prije krenulo u njihovu realizaciju, između ostalog i kad je riječ o zdravstvenom sektoru. 

"Predložili smo organizovanje studijskih posjeta naših ljekara u neke od bolnica iz ove regije, ali i da njihovi ljekari dođu kod nas. Nadam se skoroj razmjeni iskustava i kada je riječ o banjskom liječenju", rekao je Bogdanić. 

Klokić i Bogdanić su na sastanku u Banjaluci iskazali značaj sporazuma koji su obje strane potpisale 2013. godine, a koji doprinosi daljem učvršćivanju saradnje institucija i organizacija Republike Srpske i Hradec Kralove regije u Češkoj s ciljem unapređenja regionalne ekonomske saradnje, naučno-tehničke, kulturne i sportske saradnje. 

U okviru posjete, delegacija iz Hradec Kralove regije posjetila je Univerzitetski klinički centar Republike Srpske.