Alen Šeranić

Razdvajanje prava na zdravstveno osiguranje od statusa nezaposlenog

  • 22.10.2019. 20:57

Osnovni razlog za donošenje zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju jeste potreba za razdvajanjem ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje od statusa nezaposlenog lica, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Obrazlažući u Narodnoj skupštini Republike Srpske prijedlog ovog zakona, Šeranić je rekao da je ova aktivnost predviđena i kao jedan od operativnih ciljeva u Strategiji zapošljavanja Republike Srpske za period 2016-2020. godine.

"Da bi se sproveo ovaj operativni cilj, potrebno je, osim izmjena odredaba Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, izmijeniti i odredbe Zakona o zdravstvenom osiguranju da bi sva lica bila uključena u zdravstveno osiguranje po osnovu koji ostvaruju", objasnio je Šeranić.

U obrazloženju ovog zakona ističe se da se pravo na zdravstveno osiguranje ne može vezati za status prijave na Zavod za zapošljavanje Republike Srpske.

"Na taj način moći će da se vodi cjelishodnija evidencija o obimu zdravstvene zaštite koja se pruža licima po kategorijama, razdvojiće se djelovanje Zavoda za zapošljavanje u vezi sa nadležnošću koju su imali u smislu prijave lica na zdravstveno osiguranje, a osiguranici će imati neometan pristup ostvarivanju prava iz zdravstvenog osiguranja", navodi se u tekstu prijedloga ovog zakona.

Narodna skupština razmotrila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Potpredsjednik Narodne skupštine Sonja Karadžić Јovičević zaključila je rad parlamenta za večeras i nastavak sjednice najavila za sutra razmatranjem Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti.

Poslanici će u okviru sedme redovne sjednice parlamenta razmatrati i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o investicionim fondovima i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nusproizvodima životinjskog porijekla.

Nastavak sjednice zakazan je za 10.00 časova.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.