Raskinut ugovor o nabavci pokretne bolnice, dobavljač nije ispunio obaveze

  • 29.05.2020. 13:34

Republički štab za vanredne situacije dao je saglasnost za raskidanje ugovora u vezi sa nabavkom pokretne bolnice jer dobavljač nije ispunio svoje obaveze, rekao je direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković.

"Institut za javno zdravstvo Republike Srpske je uputio zahtjev za izdavanje saglasnosti prema Republičkom štabu za vanredne situacije za raskidanje ugovora sa firmom Balkan global vezano za nabavku pokretne bolnice", izjavio je Zeljković na konferenciji za novinare nakon zasjedanja Republičkog štaba za vanredne situacije.

Institut za javno zdravstvo je 26.03.2020. na osnovu zaključka Republičkog štaba proveo nabavku mobilne bolnice, a rok naveden u Ugovoru je bio dvanaest dana od potpisivanja ugovora. 

Dobavljač nije izvršio cjelokupnu isporuku i stavljanje objekta u funkciju, kako je precizirano samim ugovorom, pa samim tim Institut se obratio dobavljaču polovinom aprila da se izjasni oko roka isporuke, zato što je isti bio probijen. 

Nakon toga, dobavljač je dostavio dopis kojim navodi otežane okolnosti vezano za isporuku, te je krajem aprila započeta montaža bolnice.

Međutim, nakon toga, nije dovršena sama montaža i bolnica nije stavljena u funkciju. 

"Ugovor je precizirao da je dobavljač dužan da izvrši transport, montažu i dovođenje objekta u funkciju, samo to neispunjenje vodi ka, kako to nalaže zakon o obligacionim odnosima, jednostranom raskidanju ugovora", naveo je Zeljković.

Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak kojim se daje saglasnost, odnosno zadužuje Institut da raskine ugovor sa navedenim dobavljačem i da se izvrši uplata cjelokupnog avansno uplaćenog iznosa za navedenu bolnicu.

Institut će danas da podnese dopis prema dobavljaču, vezano za jednostrano raskidanje ugovora i da se izvrši uplata, odnosno povrat avansno uplaćenih sredstava.

Тагови: