Raković: Parlament Srpske da zabrani posjetu Đukanovića BiH i ulazak u Srpsku

  • 22.02.2020. 13:26

Istoričar Aleksandar Raković izjavio je da bi Narodna skupština Republike Srpske trebalo da zabrani predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću službenu posjetu BiH i razmotri da mu zabrani ulazak u Srpsku i tako onemogući da u Srebrenici izvede performans koji bi bio uvreda i za srpske i za bošnjačke žrtve.

Raković je ocijenio da je Đukanovićeva izjava direktan i namjerno smišljen odgovor srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, koji se nedavno usprotivio njegovoj zvaničnoj posjeti BiH.

On je naglasio da Đukanovića, koji je izjavio da je njegov stav u vezi sa Srebrenicom jasan i da će ako treba svojim prisustvom pokazati "pijetet prema žrtvama tog genocida", ne interesuju žrtve i stradanja već samo sopstveni interes.

Raković je istakao da bi posjeta Đukanovića Srebrenici bila samo kazna i Republici Srpskoj i Crnoj Gori, ali i svim Srbima za ono što crnogorski predsjednik smatra da bi njegovi sponzori na Zapadu željeli da kazne srpski narod.

"Njega interesuje samo da dobije jeftine političke poene. Da na taj način priveže sebe još jednom za ekstremne krugove u NATO paktu i Zapadnoj Evropi i da još jednom uperi prstom u Srbe", naveo je Raković.

U svakom smislu, kaže Raković, treba spriječiti da Đukanović u Srebrenici obilježi neki svoj bizarni performans koji nema nikave veze sa osjećanjima.

Prema njegovim riječima, trebalo bi preventivno djelovati i odmah mu zabraniti dolazak u Republiku Srpsku na neodređeno vrijeme tako da uopšte ne treba da razmišlja kako će dalje provocirati Srbe.

On je istakao da odluku o zabrani dolaska Đukanoviću treba da donese ili Narodna skupština Srpske u paketu sa odlukom o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa u Republici Srpskoj ili da je donese Vlada Srpske kada bude imala saznanja o namjeri Đukanovića.

Raković je ukazao da, ako bi Đukanović u dogledno vrijeme sletio u Sarajevo i krenuo u Srebrenici, policija Republike Srpske trebalo da ga zaustavi i zamoli da se vrati, a da, "ako on ne bude želio da se vrati, bude vraćen silom, jer dolazi da provocira, a ne zbog empatije".

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.