Udruženje žena žrtava rata

Rajilić: Srpske vojnike sa Munirnog spiska zaštiti po svaku cijenu

  • 13.08.2018. 16:35

Institucije Republike Srpske moraju po svaku cijenu naći model da zaštite pripadnike Vojske Republike Srpske čija su se imena našla na spisku koji je njemačkom tužiocu predala predsjednik Udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić, stav je Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić rekla je danas da Udruženje traži i da se sve političke stranke u Srpskoj ujedine oko ovog pitanja i zaštite te ljude. 

"Oni su stavljeni na odstrel i biće meta progona raznih pravosudnih ili drugih institucija koji mogu da traju godinama", istakla je Rajilićeva nakon današnje sjednice Regionalnog odbora Udruženja žena žrtava rata iz Potkozarja, koja je održana u Laktašima. 

Ona je navela da je Regionalni odbor Udruženja žena žrtava rata iz Potkozarja osudio odluku Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske da pokrene pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa Zakonom o žrtvama ratne torture, ističući da je to bila politička odluka. 

Rajilićeva je istakla da je riječ o ljudima koji primaju platu iz Republike Srpske, a ne poštuju ni Srpsku niti srpske žrtve. 

"Klub Bošnjaka stalno govori o suživotu i pomirenju, a ni u jednom trenutku nisu za to da srpske žrtve u Republici Srpskoj dobiju prava. Bavili su se politikom i htjeli da zarade jeftine poene na nama, žrtvama", naglasila je Rajilićeva. 

Sjednici Regionalnog odbora prisustovali su članovi Udruženja iz Novog Grada, Prijedora, Laktaša i Gradiške, predstavnici institucija Srpske, te direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić.