Udruženja žena žrtava rata RS

Rajilić: Pravosuđe BiH ne zanimaju srpske žrtve

  • 19.12.2019. 14:00

Pravosuđe BiH ne zanimaju srpske žrtve, što dokazuje činjenica da još niko nije odgovarao za zločin na Nikoljdan 19. decembra 1992. u Gornjoj Јošanici kod Foče, kada je muslimanska vojska iz Goražda na kućnom pragu svirepo ubila 56 mještana, rekla je Srni predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić.

Rajilićeva je navela da pravosuđe BiH ne radi svoj posao jer, kako je naglasila, nije moguće da prođu decenije i više, a da niko nije odgovarao iako postoje svjedoci, ubijeni i zna se da je zločin u Gornjoj Јošanici počinjen.

Ona je naglasila da je za pravosuđe BiH obično tako kada je riječ o srpskim žrtvama, te dodala da u pravosudnom sistemu BiH niko ne želi ni da se sjeti da te žrtve postoje.

- Čini mi se ponekad da to pravosuđe liči na nevladine organizacije iz FBiH, koje po njihovoj narudžbi i politici više služi za progon i uništenje Srba iz BiH, jer ako niko nikada nije kriv za srpske žrtve, kako ćemo to drugačije protumačiti - rekla je Rajilićeva.

Na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine muslimanska vojska iz Goražda na kućnom pragu svirepo je ubila 56 mještana Gornje Јošanice kod Foče, među njima 16 iz porodice Višnjić.

Dvadeset sedam godina od zločina zvanično je obilježeno u maju, na ljetnji Nikoljdan, a porodice poginulih danas su na grobljima u Јošanici i Foči prislužile svijeće za duše nevino stradalih.