Rajčević za ATV: Realizovali smo više od 90 odsto zactranog programa

  • 17.01.2020. 21:17

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je večeras da je ministarstvo koje predvodi u prošloj godini realizovalo više od 90 odsto zacrtanog programa.


"Realno smo sagledavali stvari i realizovali postavljene zadatke. Mislim da sam nametnuo novi tempo rada, iako je nezahvalno govoriti o svom radu", rekao je Rajčević večeras za Alternativnu televiziju.

On je istakao da želi da sasluša konstruktivan prijedlog, ali i da je spreman da odgovori na laži i klevetu.

"Podnio sam tužbu protiv poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Draška Stanivukovića koji nije govorio istinu gostujući u programu jedne od televizija. Sada smo u sudskom procesu. Nažalost, svjesno se na posljednjoj sjednici Skupštine išlo u urušavanje njenog digniteta. Dobro je što se u tome nije uspjelo", dodao je Rajčević.

On je naglasio da je Nacrt zakona o visokom obrazovanju ključna tema za Republiku Srpsku.

"Ovaj zakon je prioritetan za našu naciju. Uložili smo ogroman napor da dođemo do ovog zakona od koga zavisi funkcionisanje društva. Jedna od ključnih stvari i novina u zakonskom rješenju je veza privrede i naučnoistraživačke zajednice, a predstavnici privrede biće aktivni i u upravljačkim strukturama javih univerziteta", rekao je Rajčević.

Prema njegovim riječima, politička situacija u BiH u posljednjih godinu dana je bila teška i izazovna.

"U BiH je prilično nesređena situacija. Još uvijek nije formirana vlast u Federaciji BiH, što će biti izvor operativnih i političkih problema. Uprkos svemu, Vlada Srpske je uspjela da sve ovo prebrodi i održi ekonomsku stabilnost, što je najveći domet u prošloj godini", kaže Rajčević.

On je napomenuo da se radi na rješavanju problema akreditacije visokoškolskih ustanova iz Republike Srpske i da je o ovome razgovarao sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom.

"Mislim da će ovo pitanje biti konačno rješeno. U ovom slučaju mora prevladati razum, jer je najvažnije pitanje da li će diplome naših studenata biti prizante i hoće li naše visokoškolske ustanove moći da učestvuju u međunarodnim projektima. Ovdje je riječ o samovolji jednog čovjeka, ali je sigurno da neće biti dozvoljeno da bude ugrožena budućnost Srpske", naveo je Rajčević.

On je rekao da se mora početi sa reformskim procesima i da je Vlada Srpske tome posvećena.

"U ovoj godini ćemo raditi na implementaciji nekoliko projekata, među kojima je sistem objedinjene naplate komunalnih usluga, zatim projekat "e-bebe". Uskoro možemo očekivati i promociju elektronskog potpisa i na pragu smo digitalne revolucije koja će se ogledati i u poboljšanju rada upravnih organa", zaključio je Rajčević. 
 

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:00 Народни митинг "Српска те зове", пренос

    '''Народни митинг "Српска те зове", пренос

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.