Svetosavska akademija u Mariboru

Rajčević: SPC zaslužna za opstanak Srba ne samo u matici nego i u rasejanju FOTO

  • 26.01.2019. 21:59

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević prisustvovao je danas u Mariboru Svetosavskoj akademiji povodom obilježavanja 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, gdje je istakao važnost Srpske pravoslavne crkve za opstanak sprskoj naroda ne samo u matici već i u rasejanju.

Rajčević poručuje da Vlada Republike Srpske direktno podržava aktivnosti usmjerene ka podizanju svijesti o kulturnoj i prosvetiteljskoj ulozi naših predaka i dodaje da je Vlada Srpske podržala program obilježavanja osam vijekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

"Pored projekta obilježavanje osam vijekova samostalnosti SPC do 2021. godine, podržaćemo projekte restauracije, konzervacije, digitalizacije i naučne obrade starih srpskih rukopisnih štampanih knjiga i pravoslanih ikona; obilježavanje 500 godina srpske štampe i srpske knjige i završetak radova na četiri muzeja srpske pravoslavne crkve na prostoru Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Ukoliko za tim postoji potreba, Vlada Republike Srpske će u skladu sa svojim mogućnostima, podržati i druge slične projekte van granica Republike Srpske i Bosne i Hercegovine", poručio je Rajčević.

Ministar je dodao i da je u prethodnim vijekovima srpska crkva bila kohezivni faktor za srpski narod van matice, ali istovremeno i ključni akter za uspostavljanje prijateljskih odnosa sa prijateljskim narodima.

Rajčević se zahvalio i rukovodstvu Republike Slovenije za podršku koju pruža radu Srpske pravoslavne crkve, s nadom da će se ovi odnosi dodatno produbiti.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана