Rajčević: Napadaju se profili Vlade i njenih institucija na društvenim mrežama

  • 15.04.2020. 16:34

Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je danas da je u protekla 24 časa došlo do intenzivnih i koordinisanih sajber napada na profile Vlade Republike Srpske i njenih institucija na društvenim mrežama.

"Radi se o velikoj količini vještački generisanih profila na društvenim mrežama. Cilj napadača je da uz pomoć praćenja zvaničnih profila na društvenim mrežama algoritmi društvenih mreža kao što su `Fejsbuk` i `Tviter` to prepoznaju kao sumnjivu aktivnost i na taj način onemoguće dalje djelovanje Vlade putem tih komunikacionih kanala", naglasio je Raječvić.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci poslije sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije istakao da će, ukoliko napadač uspije u svojim namjerama, nalozi Vlade i njenih institucija na društvenim mrežama će biti suspendovani.

"Mi činimo sve da do toga ne dođe", rekao je Rajčević.

On je dodao da je Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo o napadu obavijestilo Odjeljenje za visokotehnološki kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/.

"Imamo indicije ko bi mogao da stoji iza napada, sigurno se radi o elementima inostranosti. MUP ima na raspolaganju sve mehanizme da zvanično pokrene istragu", kaže Rajčević.

On je naveo da će Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo zajedno sa MUP-om preduzeti aktivnosti u cilju prikupljanja dokaza o sajber napadu.

"Republici Srpskoj su na raspolaganju svi pravni mehanizmi, uključujući i pružanje međunarodne pomoći u krivičnim stvarima. Za krivično djelo računarska sabotaža je Krivičnim zakonikom Republike Srpske zaprijećena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora", istakao je Rajčević.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм