Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo

Rajčević: Nanesena nemjerljiva šteta interesima Srpske

  • 02.11.2019. 09:51

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je Srni da je šokiran i ogorčen informacijom da je, protivno statutu Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH, na telefonskoj sjednici Savjeta ministara u tehničkom mandatu usvojen izvještaj ove agencije i to uz glas srpskog ministra.

"U Statutu eksplicitno stoji da Upravni odbor (UO) te agencije usvaja izvještaj i dostavlja ga na razmatranje Savjetu ministara. Sjednice UO nije bilo jer se i srpski i hrvatski članovi Odbora, većina zaposlenih u Agenciji, pa čak i univerziteti iz Federacije BiH protive odlukama direktora te agencije, i nije mi jasno da srpski ministar može glasati za izvještaj nekoga ko već godinu dana na svaki mogući način želi da sruši sistem visokog obrazovanja u Srpskoj ne želeći da u registar upiše činjenicu da su dva javna univerziteta reakreditovana", istakao je Rajčević.

On navodi da je ovo prilog političkom licemjerstvu opozicije, kojem se svjedoči iz dana u dan - navodnoj borbi protiv negativnih pojava u visokom obrazovanju u skupštinskim klupama, dok u isto vrijeme predstavnici te politike na nivou BiH nanose nemjerljivu štetu interesima Republike Srpske.

"Ima li pilota u avionu oznake Savjet ministara u tehničkom mandatu?", pita Rajčević.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je juče da je Savjet ministara u tehničkom mandatu na telefonskoj sjednici usvojio izvještaj Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova u BiH, koji se zakonski nije mogao naći na sjednici, a za koji je glasao čak i jedan od srpskih ministara.

Srna saznaje da je za izvještaj glasao Mirko Šarović (SDS), ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa. 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)