Više od 450 vladinih zvaničnika

Rajčević na konferenciji u Ankari

  • 11.06.2019. 11:44

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević učestvuje u konferenciji „Building effective accountable and inclusive institutions“ (Izgradnja efektivnih, odgovornih i inkluzivnih institucija), koja je počela danas i trajaće dva dana u Ankari, u organizaciji Svjetske banke.

Кonferencija je okupila preko 450 vladinih zvaničnika, predstavnika međunarodnih razvojnih projekata, naučnika, predstavnika privatnog sektora i civilnog društva iz Evrope i Srednje Azije.

„Cilj ove konferencije je razmjena iskustava država Evrope i Centralne Azije u procesu transformacije načina upravljanja, odnosno rad državnih institucija u dinamičnom tehnološkom okruženju. Problemi sa kojima se suočavaju svi državni organi u ovom dijelu svijeta su vezani za sporo prilagođavanje potrebama građana i privrede u eri digitalne ekonomije. Danas i sutra ćemo imati priliku da čujemo neke od eksperata koji će govoriti o svojim iskustvima u radu sa vladama, ministarstvima i drugim javnim organima u Evropi i Centralnoj Aziji“, rekao je ministar Srđan Rajčević.

Za Republiku Srpsku je posebno zanimljiv poslijepodnevni panel „Očekivanja od GavTek-a (GovTech)“ na kojem će biti riječi o korišćenju tehnologije od strane Vlade kako bi se suočile sa izazovima u oblastima koji utiču na populaciju, kao što su negativni demografski i migracioni trendovi, zdravstvena zaštita, energetika, transport, upravljanje otpadom, itd. 

„U okviru bilateralnih sastanaka nastojaću da predstavim komparativne prednosti Republike Srpske u smislu ulaganja u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, te upoznati sagovornike o našim ambicioznim planovima i aktivnostima koji su vezani ne samo za digitalizaciju uprave nego i razvoj novih tehnologija i kojima se te prednosti mogu efikasno koristiti, kao što su kripto tehnologije“, dodao je ministar Rajčević.

Regionalna konferencija o upravljanju na prostoru Evrope i Centralne Azije organizuje Svjetska banka u saradnji sa kabinetom Predsjednika Republike Turske, Evropskom Кomisijom, Vladom Velike Britanije, Ujedinjenim Nacijama i SIGMA-om. 

Тагови:
  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм