Narodna skupština Srpske

Rajčević: Jačati vezu između nauke i informacionih tehnologija

  • 25.09.2019. 18:06

Republika Srpska, prepoznajući značaj inovativnog preduzetništva i novih tehnologija, boljim pravnim rješenjima daje mogućnost za stvaranje jače veze između nauke i informacionih tehnologija, povoljnije klima za mlade ljude i buduće preduzetnike, rekao je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević.

Razlozi za donošenje izmjena i dopuna Zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti i tehnološkom razvoju su terminološke prirode jer se novom organizacijom republičkih organa uprave i donošenjem novog Zakona o republičkoj upravi Ministarstvo nauke i tehnologije transformisalo u Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

"Zato je potrebno izvršiti izmjenu naziva Ministarstva u tekstu ovog zakona", rekao je Rajčević, obrazlažući ovaj prijedlog zakona.

On je dodao da se primjenom Zakona uvidjelo da su određeni pojmovi zastarjeli ili su se pojedini izrazi i pojmovi tumačili na različite načine, što je dovodilo do pravne nesigurnosti, zbog čega su potrebne određene korekcije da bi se spriječile nedoumice prilikom primjene ovog zakona.

"Primjenom je uočen problem nedostatka podrške razvoju inovativnog preduzetništva. Da bi se stvorile pretpostavke za dostizanje zacrtanih strateških ciljeva u oblasti nauke i tehnologije, bilo je potrebno pronaći nova rješenja. S obzirom na značaj i potencijal inovativnog preduzetništva, bilo je neophodno izmjenama utvrditi mjerila za ostvarivanje i finansiranje programa inovativnog preduzetništva i novih tehnologija", rekao je Rajčević.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.