Istočno Sarajevo

Rajčević: Izgradnja studentskih domova neupitna

  • 03.07.2020. 16:33

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je danas da se neće odustati od izgradnje studentskih domova u Istočnom Sarajevu, te da postoji plan da se izgradi i nova zgrada Rektorata i Muzičke akademije.

"Cijela ova situacija sa panemijom virusa korona znatno je usporila dinamiku i Ministarstva i Vlade kada je riječ o redovnim aktivnostima. Mi smo, u jednom režimu Republičkog štaba za vanredne situacije, morali više da djelujemo, nego da se bavimo ovim pitanjima koja smo započeli, ali od izgradnje nećemo odustati", rekao je Rajčević nakon sastanka sa rektorom Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milanom Kulićem i prorektorima.

On je naveo da je danas razgovarao sa rektorom da se planovi prošire i na izgradnju zgrade Rektorata, te izrazio uvjerenje da će radovi uskoro početi, kako bi to pitanje bilo trajno riješeno.

Rajčević je istakao da virus korona nije poremetio kontinuitet akademske godine, te da se Ministarstvo sprema za sve varijante kakva god epidemiološka situacija bila na jesen, dodavši da onlajn nastava, kao princip, postaje dio novih zakonskih rješenja.

"Mi, kao resor visokog obrazovanja smo to dočekali prilično spremni u smislu mjera koje smo preduzimali i kao Republički štab za vnredne situacije i menadžmenti visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj. Mi smo odmah nakon obustave redovne nastave, omogućili odvijanje onlajn nastave", rekao je resorni ministar.

Nakon sastanka sa rektorom i prorektorima, Rajčević je prisustvovao i konstitutivnoj sjednici Unije studenata Republike Srpske na kojoj je Stefan Slijepčević izabran za predsjednika Unije, a Nikola Bojić za potpredsjednika.

"Unija studenata Republike Srpske je najvažni partner Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i ono što smo koncipirali u ovom mandatu, kroz principe reforme visokog obrazovanja, sve što smo koncipirali i predvidjeli radimo zbog samih studenata. U tom smislu je vrlo bitno da čujemo i mišljenje studenata o svim mjerama koje planiramo, ali i koje smo do sad preduzeli", rekao je Rajčević.

On je naglasio da Ministarstvo kroz Uniju studenata Republike Srpske dobija najbolje reprezente studentskih interesa.

"Vjerujem da sa novim zakonskim rješenjima u visokom obrazovanju i sa zdravim dijalogom na relaciji studenti, akademsko osoblje i Ministarstvo da ćemo doći do svih ciljeva koje smo predvidjeli kroz reformu visokog obrazovanja", rekao je Rajčević.

Novi predsjednik Unije studenata Republike Srpske Stefan Slijepčević zahvalio je delegatima koji su ga jednoglasno podržali, te je obećao da će na najbolji način štititi prava i interese studenata.

"Akcenat će biti na povećanju kvaliteta obrazovanja na oba javna univerziteta u Srpskoj, na način pooštrenja kriterijuma za izbor u zvanje, što je regulisano novim Zakonom o visokom obrazovanju", objasnio je Slijepčević.

On je pohvalio i novi Zakon o visokom obrazovanju kojim je, između ostalog. obezbijeđeno besplatno školovanje svim studentima koji u roku očiste godinu.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić čestitao je predstavnicima studenata na imenovanju, te izrazo nadu da će na najbolji mogući način reprezentovati Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

On je rekao da juče na sastanku sa rektorom Univerziteta u Banjaluci nije odlučeno da studijski program Mediteranska poljoprivreda djeluje u Trebinju, pri Univerzitetu u Banjaluci, te da Univerzitet u Istočnom Sarajevu od 2012. godine ima licenciran taj program.

"Licenca i dalje važi. Mi smo 2013. godine raspisali konkurs za prijem studenata na taj studijski program i prijavila su se dva kandidata. Mi smo shvatili da interesovanje ne postoji, a samim tim je i studijski program neodrživ", pojasnio je Kulić.

On je rekao da Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu djeluje na tri lokacije (Istočno Sarajevo, Bijeljina i Vlasenica), te da još jednu lokaciju nije moguće finansijski pokriti.