Rajčević: Internacionalizovati problem Trgovske gore

14:27, 24.07.2020.
Izvor: Srna
Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je danas da treba internacionalizovati problem odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, jer to pospješuje šanse Republike Srpske i BiH.

Rajčević je rekao novinarima u Novom Gradu da ovaj problem treba podići na viši nivo kako bi se čula priča o ugrožavanju ljudi u pograničnom pojasu.

"To prije svega treba uraditi upotrebom novih komunikacijskih alata koje nam pruža virtuelni prostor. Vlada Republike Srpske i kabinet predsjednika daće svoju podršku nevladinom sektoru i opštini Novi Grad i nadam se da ćemo sa jednom novom energijom krenuti u pravcu rješavanja ovog problema", rekao je Rajčević.

Predsjednik Udruženja "Grin tim" Mario Crnković smatra da je današnji sastanak u Novom Gradu temu Trgovske gore postavio na ispravan način, saradnjom vladinog i nevladinog sektora.

"Ovo je korak dalje i način kako da se borimo protiv nedaće koja će nas snaći ako ne budemo dovoljno odgovorni", rekao je Crnković.

On kaže da je dogovoren način razmjene informacija i dokumenata koji se tiču pitanja planirane izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Rajčević je danas sa predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović i predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom boravio u radnoj posjeti opštini Novi Grad.