Narodna skupština

Rajčević: Boriću se za povećanje izdvajanja za nauku

  • 25.09.2019. 20:20

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da će se boriti za povećanje budžetskih izdvajanja za nauku i naučnotehnološki razvoj.

"Boriću se i za povećanje budžeta Ministarstva i za to postoji dobra volja u Vladi. Razvoj nauke treba biti sistemsko opredjeljenje Vlade i to smo mogli da čujemo i u ekspozeu premijera Radovana Viškovića", rekao je Rajčević u završnoj riječi o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti i tehnološkom razvoju.

On je naveo da će 2020. godine biti razgovarano o zakonskom rješenju na planu osnivanja fonda za nauku i inovacije koji će biti izvor finansija za naučno istraživački rad, inovativne djelatnosti.

"Ali će i promijeniti koncept dosadašnjih grantovskih izdvajanja Ministarstva i Vlade u oblasti naučnoistraživačkog rada", najavio je Rajčević.

On je naglasio da privrednici već pozitivno gledaju na osnivanje tog fonda, jer su svjesni da tako mogu biti konkurentniji i unaprijediti proizvodne i poslovne procese.

Rajčević je ponovio da Srpska, prepoznajući značaj inovativnog preduzetništva i novih tehnologija, boljim pravnim rješenjima daje mogućnost za stvaranje jače veze između nauke i informacionih tehnologija, povoljnije klime za mlade ljude i buduće preduzetnike.

Тагови: