Praznik u Banjaluci

Radost na osveštanju temelja srpsko-ruskog hrama i kulturnog centra

  • 17.09.2018. 19:09

Veliki broj vjernika od ranog jutra pristizao je u Hram Hrista Spasitelja, ispred kojeg je tačno u podne formirana litija koja je krenula prema novopostavljenom temelju srpsko-ruskog hrama i kulturnog centra.

Na mjestu gdje će niknuti još jedan simbol Banjaluke, u naselju Aleja Centar, temelje su osveštali vladika banjalučki Jefrem i vikar moskovskog patrijarha arhiepskop Matej. 

"Ovim činom otpočela je realizacija 100 godina stare ideje o izgradnji srpsko-ruskog hrama u gradu Banjaluci. Slava i hvala Bogu na ovu milost koju nam je dao. Neka bude blagosloven početak gradnje i uspješan završetak ovoga hrama", rekao je vladika Jefrem.  
Pravoslavlje je živa vjera, poručio je vladika banjalučki. Tome svjedoče i svi oni koji su netremice ispratili cijelu ceremoniju. 

"Pratila sam sve vrijeme kakva je ovo gradnja... Znači, veličanstveno." 

"Drago mi je. Gledam tamo duhovno-kulturni centar. I mene to krijepi i snaži." 

"Na hram se ne ide ni nožem, ni puškom, već samo kulturom. E, to je važno. Na nama je da to što više dignemo, da bude što veće", kažu anketirani vjernici. 

Hram će imati tri oltara, od kojih će jedan biti posvećen porodici Romanov. Srpsko-ruski hram biće na ponos svima u Republici Srpskoj, poručuje predsjenik Republike Srpske. Biće to, kaže Milorad Dodik, još jedan dokaz ljubavi i prijateljstva između srskog i ruskog naroda.

"Sada idemo i gradimo u dinamici kako to budu dozvoljavali građevinski rokovi da se ovo izgradi. Kao što ste mogli da čujete, ovo je kopija manastira koji je bio izgrađen u Kremlju, koji je tadašnja komunistička vlast preuredila. To će biti poseban značaj i posebna veličina ovog izgrađenog hrama", rekao je Dodik.

Samo riječi hvale imala je i predsjednica Vlade Republike Srpske. Srpski i ruski narod imaju zajedničku prošlost, ali i budućnost, kaže Željka Cvijanović. 

"Ali ono što je možda i važnije u ovom trenutku jeste da su ovo temelji neke nove, dodatne i svježije saradnje upravo između ruskog i srpskog naroda u budućnosti. I sigurna sam da će to građani i prepoznati na ovaj način. Ja sam zadovoljna što smo mi kao Vlada uspjeli finansijski da podržimo izgradnju i ovog centra, kao što smo uspjeli i mnoge druge projekte u Republici Srpskoj", istakla je Cvijanovićeva.

Srpski član Predsjendištva BiH Mladen Ivanić kaže da su oduševljena lica svih koji su danas došli dokaz da je gradnja hrama pun pogodak za Banjaluku.

"Ja vjerujem da će se ovo završiti na vrijeme, i hram i centar. I da će to zaista ostati vječiti simbol vječitog prijateljstva i Srba i ruskog naroda", rekao je Ivanić. 

Na osveštavanje temelja stigli su i brojni predstavnici Vlade RS, ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, ruski episkopi i sveštenici. Osveštanju srpsko-ruskog hrama i kulutrnog centra trebalo je da prisustvuje i ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov, koji je zbog obaveza odgodio dolazak. Lavrov u Banjaluku stiže u petak.

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок