Radna grupa izračunaće fiskalne efekte dogovorenih mjera

  • 26.03.2021. 13:22

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da će nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske "Horeka" biti formirana radna grupa, čiji je zadatak da tehnički usaglasi i izračuna fiskalne efekte dogovorenih mjera.

Radnu gupu činiće predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva trgovine i turizma, Unije Udruženja poslodavaca Republike Srpske, "Horeke", te Kabineta presjednika Vlade Republike Srpske.

Tokom sastanka dogovoreno je da će svim radnicima, kojima je u martu onemogućen rad zbog primjene mjera Republičkog štaba za vanredne situacije, biti isplaćeni porezi i doprinosi, u skladu sa njihovom poreskom prijavom.

- Mjere kojima se pojedinim privrednim sektorima zabranjuje rad su teške, ali su nakon godinu dana, od pojave pandemije virusa korona, zbog pogoršane epidemiološke situacije donesene ponovo, uvažavajući stav zdravstvenog sektora i struke kako bi se zaštitilo zdravlje stanovništva u Republici Srpskoj - saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

U saopštenju podsjećaju da je Vlada Republike Srpske u 2020. godini privrednim subjektima iz sektora turizma i ugostiteljstva, kojima je u martu i aprilu bio zabranjen, te ograničen rad u maju, isplatila 13.265.577,84 KM.

Vlada Republike Srpske je i kroz projekat turističkih vaučera i subvencionisanje smještaja u ugostiteljskim objektima za smještaj, posredno pomogla oporavak sektoru ugostiteljstva.

Od 15. juna 2020. godine, kada je započet projekat turističkih vaučera, do danas je građanima Republike Srpske izdato više od 34.700 turističkih vaučera, te je kroz projekat u ovaj sektor plasirano oko 3,4 miliona KM.

Sastanku u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjaluci prisustvovali i su ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović, ministarka trgovine i turizma Srpske Suzana Gašić i predsjednik Unije Udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić.