Ministar pravde donosi pravilnik

Rad u javnom interesu kao alternativna vrsta krivične sankcije

19:30, 28.01.2020.
Izvor: ATV
Kako da rad u javnom interesu kao zamjena za zatvorsku kaznu, zaživi u praksi, u lokalnim zajednicama i javnim preduzećima, objasnili su predstavnici Ministarstva pravde predstavnicima opština i gradova, javnih preduzeća, banjalučke regije. Rad u javnom interesu je sankcija propisana Krivičnim zakonikom Republike Srpske, a propisano je da ministar pravde donosi pravilnik kojim se propisuje način izvršenja rada u javnom interesu.

"Po odluci suda taj rad može trajati od 60 do najduže 360 radnih sati i treba da se izvrši u periodu od šest mjeseci. Tu su djelatnosti iz obalsti ekologije, humanitarnog rada, komunalnih djelatnsoti, rudarstva, energetike i drugih. Tako da nam je u principu bitno da imamo na raspolaganju u svakoj lokalnoj zajednici što je moguće veći broj pravnih subjekata koji izražavaju interes da se uključe u cjelokupnu ovu aktivnost", izjavio je Nenad Mrkonj, inspektor u Ministarstvu pravde Republike Srpske.

U Ministarstvu pravde objašnjavaju da kada se izrekne sankcija, rad u javnom interesu, osuđenik ostaje kod svoje kuće, sa porodicom i na svom radnom mjestu, a kroz broj sati koji je kroz sudsku odluku izrečen on izvršava sankciju - dug prema zajednici umjesto odlaska na izdržavanje zatvorske kazne. Zakonom nije određena vrsta krivičnog djela,  samo je propisana dužina zatvorske kazne, a radi se o svim vrstama kazni zatvora koje su izrečene u trajanju do jedne godine. Uprava grada Banjaluka daje punu podršku ovom projektu. 

"Grad Banjaluka ima posebnu želju da građani budu bezbjedni.Kao lokalna zajednica želimo da budemo aktivno partner u svemu ovom i da se upoznamo sa svim pojedinostima kako bi bezbjednost građana bila na onom nivou na kojem se očekuje", ističe Srđan Amidžić, zamjenik gradonačelnika Banjaluke.

Zakoni i potrebni pravilnici su doneseni. Poslije razgvora sa privrednicima i lokalnim vlastima, preostaje da ministar pravde sačini listu pravnih subjekata koja će biti posljednji korak u stvaranju uslova za izvršenje sankcija radom u javnom interesu.