Direktor Aerodromi Republike Srpske

Račić: Ne postoji nijedan razlog za zatvaranje Aerodroma u Banjaluci

  • 31.01.2020. 16:37

Direktor preduzeća Aerodromi Republike Srpske Milan Račić izjavio je danas Srni da ne postoji nijedan razlog za zatvaranje Aerodroma u Banjaluci.

Govoreći o navodima koje su objavili pojedini mediji da Aerodromu Banjaluka prijeti zatvaranje, Račić je istakao da svi aerodromi u BiH, uključujući i banjalučki, imaju redovnu godišnju kontrolu koju sprovode inspektori Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH.

"Prošle godine inspekcija BHDC je izvršila nadzor u oblasti infrastrukture, bezbjednosti i usklađivanja propisa i procedura. Oni su utvrdili da na primjer ograda na aerodromu na dva mjesta nije zadovoljavajuće visine, u vatrogasnoj kategoriji nedostatak vozila za obilazak aerodromskog kompleksa i slično", pojasnio je Račić.

Prema njegovim riječima, na osnovu nalaza inspektora Aerodrom Banjaluka je dostavio plan korektivnih mjera.

"Već smo riješili neke stvari i otklonili neke od nedostataka, a pojedini su u postupku kao što je nabavka vozila. Aerodromski priručnik je usklađen i potpisan je ugovor o pružanju vatrogasnih usluga sa Gradom Banjaluka", istakao je Račić.

Komentarišući informacije da će Aerodromu Banjaluka biti ukinuta potvrda za javnu upotrebu zbog nepravilnosti na poletno-sletnoj stazi, odnosno pisti, Račić je rekao da je pista u odličnom stanju i da inspektor nije imao nijednu primjedbu.

"Poletno-sletna staza je sastavni dio osnovne staze, a uređeni dio osnovne staze koji je u ravnini sa poletno-sletnom stazom za aerodrome kodnog broja četiri treba da bude širok najmanje 75 metara što Aerodrom Banjaluka ispunjava. To se tiče bezbjednosti u slučaju izletanja vazduhoplova sa poletno-sletne staze", pojasnio je Račić.

Bilo bi odlično, dodao je on, da bude izvršena eksproprijacija zemljišta u dodatnoj širini od 75 metara, te izmještena ograda i postojeći kanal odvodnje čime bi bio proširen pojas uzletno-sletne staze.

"Ali i pored toga u sadašnjoj situaciji nije ugrožena bezbjednost odvijanja saobraćaja, niti je to razlog za zatvaranje Aerodroma Banjaluka kao što je tendenciozno objavljeno u medijima", naglasio je Račić.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)