Predsjednici RS i Rusije oči u oči

Putinov vjetar u leđa Dodiku

  • 01.10.2018. 12:24

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u finišu napete predizborne trke za Predsjedništvo BiH dobio je vjetar u leđa i to od jednog od najmoćnijih svjetskih lidera Vladimira Putina. 

Dodik je juče oči u oči razgovarao sa predsjednikom Rusije o aktuelnoj situaciji u BiH, kao i o saradnji država.
Na početku sastanka Putin je Dodiku poželio sreću na predstojećim izborima 7. oktobra, a Dodik je njemu u znak prijateljstva poklonio značku sa zastavom RS, koju je on odmah zakačio na rever svog sakoa.

PODRŠKA MOSKVE

Dvojica predsjednika sastali su se u Sočiju i prije državničkih razgovora zajedno su odgledali čuvenu trku za Veliku nagradu Rusije u Formuli 1.

Podsjetimo, Dodika 7. oktobra očekuju izbori za Predsjedništvo BiH, koji su izazvali veliku pažnju, jer je postojao plan britanskih operativaca i dijela stare američke administracije da uz pomoć Bošnjaka izazovu nemire i sruše Dodika.

Sastanak Dodika sa Putinom tik pred izbore za političkog analitičara Dragomira Anđelkovića znači da predsjednik RS ima sigurnu podršku Moskve.

OGROMNO POVERENJE

"Dodik uživa ogromno povjerenje Putina, kao čovjek koji braneći srpske brani i interese Rusije. Predsjednik RS je garant da Bosna neće ući u NATO i to Moskva podržava", objašnjava Anđelković.

Komentarišući podršku Rusije on ističe da to ne predstavlja miješanje u izbore u Bosni već legitimnu podršku jednog lidera drugom.

Podsjećamo, i Dodik je uoči odlaska u Soči odbacio svaku mogućnost ruskog uticaja na predstojeće izbore.

"Ako postoji uticaj, onda je to onaj zapadnih zemlja koje ovde pokušavaju da uruše Dejtonski sporazum. Nas koje branimo slovo Dejtona hoće da okrive za njegovo rušenje. Sve su učinili visoki predstavnici kao međunarodni kriminalci koji su 20 godina jurišali na prava srpskog naroda i to ću prenijeti Putinu. Oni su oteli mnogo nadležnosti", rekao je Dodik.


Šef Rusije sutra sa Vučićem

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se u Moskvi sastati sa šefom ruske države Vladimirom Putinom. 

Razgovor će biti strogo povjerljiv, a kako je ranije najavljeno iz Kremlja, niko od njih dvojice poslije sastanka neće se obraćati novinarima. Srpski telegraf već je pisao da će srpski i ruski predsjednik razgovarati o Kosovu, naoružanju i ekonomiji. Tema broj jedan tiče se rješavanja problema Kosova i aktivnog ruskog angažmana po tom pitanju. Drugi važan segment razgovora biće nabavka naoružanja, a treći deo sastanka biće posvećen investicijama, najvjerovatnije i velikom projektu "Turski tok", kojim bi Srbija na duži rok riješila pitanje snabdijevanja gasom.

(republika.rs)