Naučno-istraživačka studija

Punom parom se radi na poboljšanju demografske slike Republike Srpske

  • 10.09.2019. 19:04

Na poboljšanju demografske slike u Republici Srpskoj radi se punom parom. Sutra će biti predstavljena naučno-istraživačka studija "Demografski razvoj i populaciona politika Republike Srpske, analiza stanja i prijedlog mjera", koju je inicirala predsjednica Republike.

Studija prikazuje trenutno stanje, ali i nudi rješenja ekspertskog tima. Bitna karika u izradi studije je i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite. Prve korake već su preduzeli, poput finansiranja porodiljskog, a ubrzo će više riječi biti i o nacrtu Zakona o vještačkoj oplodnji. Biće izrađena i strategija seksulanog i reproduktivnog zdravlja, a na tome se neće stati, poručuje ministar Alen Šeranić.

"Mislim da su ove važne mjere što se tiče pojedinca i porodice, dobro prepoznate, a i da ove mjere podržavaju okvir kako i na koji načinu narenom vremenu da postupimo što će takođe doprinijeti poboljšanju demografske slike", rekao je Alen Šeranić ministar zdravlja i socijalne zaštite.

Podrška inicijativi Željke Cvijanović stigla je od brojnih stručnjaka i institucija. Članovi ekspertskog tima su najistaknutiji stručnjaci iz oblasti demografije, reproduktivnog zdravlja i socijalne zaštite. Podrška stiže i od srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Kaže riječ je o jedom od najvažnijih pitanja. I sam je pokrenuo inicijativu o sufinansiranju stambenih kredita mladim bračnim parovima, što je jedno od najvažnijih pitanja za one koje planiraju porodicu.

"Nekako to radimo svi koordinisano, predsjednica Cvijanović je koncentrisala i okupila ljude koji su trebalo da naprave jedan odraz tog problema, mnogi elementi već postoje, treba ih objediniti u cjelovit program", izjavio je Milorad Dodik srpski član Predsjedništva BiH.

Ulaganje u mlade je dio strategije i, takođe, važna karika. Da su mladi, obrazovani ljudi su najbolji zalog za budućnosta pokazali su i banjalučki gimnazijalci. Na Olimpijadi metropola u Moskvi, u konkurenciji 44 grada, osvojili su treće mjesto. Srebro Marka Jojića koje je osvojio iz matematke, sija kao zlato, posebno kada se uzme u obzir da je Banjaluka najmanji grad na ovom takmičenju koji je imao svoje predstavnike.

"Drago mi je što nam je grad omogućio da se takmičimo i da odem da vidim Moskvu, takmičio sam se sa 45 gradova, od kojih su svi veći od Banjaluke, tu dolaze višemilionski gradovi, Moskva, Sant Peterburg, Šangaj i u konkurenciji sa njima uspio sam da ostvarim vrlo dobar rezultat", kaže Marko Jojić, Gimnazija Banjaluka.

Rezultati demografske slike, ali i detalji mjera, biće poznati sutra. Ranije su se kao neka od rješenja pominjali veća primanja, bolji privredni i ekonomski ambijent, usklađivanje rada i roditeljstva.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)