Prvi slučaj zaraze zabilježen je u Prijedoru

  • 20.03.2020. 19:12

Prvi slučaj zaraze zabilježen je u Prijedoru. Posljednja testiranja pokazala su da je pozitivan muškarac koji je bio na proslavi u Banjaluci.

"Radi se o muškarcu koji je odranije u izolaciji u našoj bolnici. Najviše se sumnja da je povezan sa klasterom tri u BL odakle su mnogi raznijeli virus na razne strane", kaže Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Ženska osoba zaražena je u Kozarskoj Dubici. To je prvi slučaj na području te opštine. 

"Prema posljednjoj informaciji pacijent je u stabilnom stanju, ima blago povišenu temperaturu i nema ozbiljnijih respoiratornih infekcija. To nije razlog za paniku. Pozivam naše građane da ostanu mirni i da poštuju donesene mjere - što manje socijalnih kontakata i posebna preporuka starijim ljudima da manje izlaze jer su najviše ugroženi", kaže načelnik opštine Kozarska Dubica, Radenko Reljić.

Mjere se izdaju na graničnom prelazu u Kostajnici. Policija, sa zdravstvenim inspektorom, zaustavlja svakoga ko pređe. Obavezna je kontrola i izdavanje mjera izolacije. 

"Oni provjeravaju građane, mi imamo komunikaciju sa MUP-om i republičkim Inspektoratom, dobijamo spisak lica koja imaju prebivalište u Kostajnici kako bi izvršili kotrolu tih lica da li se pridržavaju mjera iz rješenja", kaže Aleksandar Pašić, portparol opštine Kostajnica.

U kostajničkoj tekstilnoj kompaniji Sana Linea riješili su da jedan od pogona počne da pravi zaštitne maske. Plan je bio da ih šiju za njihove radnike a kad su vidjeli da ih je teško nabaviti, krenuli su naveliko. Deset hiljada poklanjaju.

"Hoćemo da se uključimo u akciju da pomognemo ljudima da, jednostavno, to prevaziđemo zajedno", kaže Bosiljka Dejanović, Sana linea Kostajnica. 

I mladi Kostajničani će da pomognu. 

"Zbog potreba građana i obezbjeđivanja pomoći njima, organizovali smo volonterski servis koji će omogućiti da građanima dostavimo potrebne namirnice i lijekove", kaže Maja Nikolić iz Volonterskog servisa Kostajnica.

Sve lokalne sredine u Potkozarju vrše i pojačane mjere dezinfekcije. Prijedor je odradio najveću akciju do sada na koju su se odazvali i voćari. Ponijeli su prskalice i pomogli u borbi protiv virusa. 

"Idemo u dezinfekciju ulica i naselja, kako gradskih tako i prigradskih, dalje prema BL, Kozarac, Omarska, dio Ljubije. Nije dolazilo u pitanje da li ćemo učestvovati ili nećemo", kaže predsjednik Udruženja voćara Prijedor, Mladen Marjanović.

Mnogi se pitaju zašto se ne poštuje odluka o izolaciji. Problem s tim imaju u Novom Gradu. Većina je odgovorna ali mnogi koji su došli iz EU - nije. 

"Oni dovoljno nisu svjesni da moraju ispoštovati ovih 14 dana samoizolacije i da oni to vrijeme koriste tako što se kreću kod rođaka na mjestima gdje dolazi do okupljanja ljudi", kaže Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad.

Iz grada Prijedora i potkozarkih opština poručuju onima kojima je određena mjera samoizolacije, a koji je krše, da nadležni kreću u strožije kontrole. Po zna koji put apeluju - ostanite kod kuće!

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина