Prvi slučaj zaraze u Bijeljini, četiri osobe u kućnom karantinu

  • 20.03.2020. 19:17

Prvi slučaj zaraze korona virusom zabilježen je u Bijeljini, a četiri osobe su u kućnom karantinu. Radi se o supruzi i djeci oboljelog čiji su brisevi poslati na analizu u Institut za Javno zdravlje. 

Dijete od zaraženog išlo je u jedan od gradskih vrtića, zbog čega je donijeta odluka o zatvaranju svih vrtića na području Bijeljine. Jedan od velikih izazova za ovu regiju sada je zaustavljanje procesa širenja virusa, poručeno je na sjednici štaba za vanredne situacije.

"Higijensko epidemiološka služba je preduzela sve mjere u vezi sa tim, da identifikuje sve eventualne kontakte koje su ove osobe imale sa osobom kod koje je potvrđeno prisustvo korona virusa. Od jutros su epidemiološke ekipe na terenu, kada je u pitanju vrtić i druge institucije za koje znamo da su osobe koje su bile u kontaktu rade, gdje su zaposlene", kaže Duško Milovanović - direktor Doma Zdravlja Bijeljina.

"U cilju prevencije, odnosno zbrinjavanja pacijenata, sa potencijalnom epidemijom Covida-19 na teritoriji Semberije, bijeljinska bolnice proširuje kapacitet karantina. Mi smo do sada imali karantin od 30 kreveta, u narednom periodu proširujemo kapacitet na još 50 kreveta i angažujemo još dodatnu opremu. Za sve one koje brine da li imamo dovoljan broj respiratora, apsolutno imamo dovoljan broj respiratora, terapije i svega onoga što je potrebno za liječenje takvih pacijenata, ali nadajmo se, iako se dese virusne infekcije Covidom-19 da ćemo imati blagu kliničku formu", kaže prim. dr Milica Lovrić -  direktor JU Opšta bolnica "Sveti Vračevi".

Kontola lica u kućnoj izolaciji na području grada već je počela. Gradonačelnik Bijeljine donio je i naredbu o provođenju vanrednih mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, te zaštite i spasavanja stanovništva.

"Obavezni smo da karantin koji je napravljen na rači da obezbjedimo strujom što je već obezbjeđeno, sanitarnom vodom i vodoom za piće. Danas smo donijeli taj zaključak, civilna zaštita i vodovod. Tako da će i tih 60 kreveta koji su sinoć postavljeni na granični prelaz Rača, na staroj Rači, da budu opremljeni i spremni da primaju ljude u karantin. Naastavljamo sa dezinfekcijom, komunalno preduzeće će nastaviti sa dezinfekcijom čitavog grada", kaže Mićo Mićić -  gradonačelnik Bijeljine.

Granični prelaz Rača danas je pust.. Policija RS postavila je punkt na ovom prelazu i vrši kontrolu ulaska lica za koja je nadležni sanitarni inspektor donio rješenje o samoizolaciji.

"Na graničnom prelazu Rača i Popovi saobraćaj od 8 sati ne odvija se prema Republici Srbiji. Zabrana je ulaska svih lica u Republiku Srbiju. Što se tiče teretnih vozila, teretna vozila saobraćaju, ali slabijim intezitetom, usporeno", kaže Predrag Santrač - inspektor za graničnu kontrolu na GP Rača.

Oružane snage BiH postavile su šatore na staroj lokaciji graničnog prelaza Rača koji će služiti kao karantin za državljane RS, odnosno BiH koji budu dolazili iz inostranstva. Nalaze se na površini od 400 kvadrata, a imaju kapacitet za 100 osoba. Građani koji uđu na ovom prelazu, boraviće u šatorima sve dok ne budu obavljeni svi neophodni pregledi

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија