28 godina od osnivanja

Prvi bataljon Vojne policije Prvog krajiškog korpusa RS obilježio godišnjicu

  • 15.09.2019. 19:11

Postrojavanjem, pozdravom zastavi i sjećanjem na one koji su dali život za Republiku Prvi bataljon Vojne policije Prvog krajiškog korpusa Republike Srpske obilježili su 28 godina postojanja. Među njima je i Draško Metlar, dolazi kaže svake godine jer su on i njegovi saborci ostali jedinstveni i snažni kao i u ratu. Sa 18 godina pristupio je ovoj jedinici, kaže, nije bilo ni malo lako.

"Ja sam otišao '93 u januaru, bio do '96. Bilo je teško nažalost dosta boraca je poginulo to nam je najžalije ali bilo je morala", kaže Draško Metlar.

Poginulo je 69 boraca, dok je 400 ranjenih, neki i više puta. Upravo svi onu platili su najveću cijenu za stvaranje Republike Srpske, pručeno je sa obilježavanja. I nakon više od dvije decenije prisjećaju se svega onoga što su propustili ali i koliko su ih upravo najteži  trenuci vezali za čitav život.

"Pričamo o tome kako nam je život prošao i kako je to bilo zajedništvoi nastavljamo prošlo je dvije i po decenije mi se i dan danas družimo i pomažemo koliko ko može", kaže Radenko Puzić predsjednik UG Prvi bataljon vojne policije i krajiškog korpusa.

Status ove kategorije mora se poboljšati, znaju i u banjalučkoj gradskoj uravi. Samo na teritoriji Banjaluke 700 boraca čeka na stambeno zbrinjavanje a to je kažu nedopustivo.

"Grad Banjaluka je definisao i dodatna prava kojima borcima pokušava pomoći sa im život bude podnošljiviji, generalno borača populacija i pored napora Vlade, lokalnih zajenica ne može biti zadovoljna", kaže Dragomir Keserovi načelnik Odjeljenja za boračko - invalidsku zaštitu Grada Banjaluka.

Osim saboraca svojih najmilijih koji su dali život za Republiku Srpsku, prisjetile su se i porodice pobinilih boraca. Služen je parastos i položeni vijenci na spomnen ploču stradalima.