Garantni fond 

Protokol o saradnji podrška privrednim subjektima 

  • 27.06.2018. 18:29

Potpisani Protokol o saradnji između opštine Sokolac i Garantnog fonda Republike Srpske veoma je značajan za ovu lokalnu zajednicu, za privrednike, javna i komunalna preduzeća i biće velika podrška privrednim subjektima i preduzetnicima koji stiču uslove za linije Garantnog fonda, rekao je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

Bjelica je istakao da je opština Sokolac dosta uradila na predstavljanju potreba opštine pred višim nivoima vlasti kroz Poslovni vodič koji je urađen u saradnji sa Svjetskom bankom, što je prepoznala Vlada Republike Srpske i Fond koji daju značajnu podršku projektima ove lokalne zajednice. 

"Opština Sokolac jedan je od rijetkih primjera gdje postoji korektna saradnja na zadovoljstvo i jednih i drugih, posebno kada je riječ o saradnji sa višim nivoima vlasti, gradom Istočno Sarajevo i Vladom Republike Srpske i sa Savjetom ministara", naveo je Bjelica. 

On je istakao da su zahvaljujući takvoj saradnji realizovani mnogi projekti na području opštine Sokolac. 

Bjelica je istakao da je ovo mala opština, ali da saradnja sa predstavnicima EU za BiH, sa ambasadorima zemalja članica EU, predstavnicima finansijskih institucija EU i UN, već daje rezultate i davaće ih u narednom periodu. 

On je izrazio nadu da će Garantni fond imati u opštini Sokolac sigurnog partnera u narednom periodu u procesu podrške privrednim subjektima u ovoj lokalnoj zajednici. 

"Održaćemo uskoro sastanak privrednog savjeta naše opštine na koji ćemo pozvati predstavnike Garantnog fonda kako bi bile predstavljene sve garantne linije za djelovanje u različitim oblastima i kako bismo razmijenili informacije o potrebama naših privrednih subjekata, posebno kada je riječ o udruženjima poljoprivrednih proizvođača, iz oblasti građevinarstva, tekstilne industrije i turizma", dodao je načelnik opštine Sokoalc. 

Prema njegovim riječima, opština će poseban akcenat staviti na svoja komunalna preduzeća u konačnom rješavanju statusa vodovoda i unapređenju rada u Javnom komunalnom preduzeću "Sokolac". 

Direktor Garantnog fonda Republike Srpske Radivoje Krčamar istakao je da je ovaj fond i osnovan radi pružanja podrške razvoju preduzetništva tako što će omogućiti lakši pristup finansijskim sredstvima potrebnim za razvoj djelatnosti u Srpskoj. 

Prema njegovim riječima, potpisivanje Protokola o saradnji sa opštinom Sokolac jeste iznalaženje mogućnosti u skladu sa ranijim dogovorom da se ostvari poslovna saradnja s ciljem olakšanja pristupa finansijskim sredstvima privrednih subjekata sa područja ove opštine, u svim djelatnostima. 

"Mi ćemo poslije ovog sastanka moći reći da udarimo jednu početnu tačku, iako smo u opštini Sokolac izdali četiri garancije subjektima koji rade ovdje", naveo je Krčmar. 

On je istakao da su predstavnici Fonda upoznati da je na Sokocu jaka drvoprerađivačka industrija i da su sa prethodnih sastanaka zaključili da ovdje ima najviše investicionih projekata, te da tu postojeću koncepciju rada na projektima treba zadržati. 

"Trudimo se i na raspolaganje smo stavili sve svoje kapacitete, tu je kapital Fonda od 30 miliona KM. Mi možemo izdavati garancije bankama i drugim finansijskim organizacijama, tako da smo dogovorili da ovo danas bude početak", najavio je Krčmar. 

On je istakao da su sa obje strane, potpisnice protokola, zaduženi saradnici koji će učestvovati u implementaciji svih projekata koji su urađeni u Strategji razvoja opštine Sokolac. 

"Mi smo profitna organizacija i obaveza nam je da podržimo i ohrabrimo one koji imaju novac da plasiraju kredite tamo gdje treba, treba poslovnoj zajednici, treba ženama u biznisu i u mogućnosti smo da investiramo na sve načine s ciljem povećanja obezbjeđenja razvoja opštine", rekao je direktor Garantnog fonda Republike Srpske. 

Predstanici Garantnog fonda Republike Srpske potpisali su danas protokole o saradnji sa načelnicima opština Istočno Novo Sarajevo, Pale i Sokolac, a do sada su ugovore o ovom vidu saradnje potpisali sa 21 opštinom u Srpskoj.

Тагови: