Akreditacija univerziteta 

Protiv Halilovića podnesena krivična prijava

  • 12.04.2019. 16:11

Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske i univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu predali su danas Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Envera Halilovića, kojeg terete, između ostalog, za nesavjestan rad u službi.

Halilovića u krivičnoj prijavi terete i za zloupotrebu položaja ili ovlašćenja i krivotvorenje isprave. 

U krivičnoj prijavi, koja je u posjedu Srne, navedeno je da je Halilović 29. marta ove godine odbio da izvrši upis rješenja o akreditaciji univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu u registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH. 

Time je, navedeno je, postupio protivno odredbama Statuta Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH i Okvirnog Zakona o visokom obrazovanju u BiH. 

"Halilović je bez saglasnosti zamjenika direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH dostavio podneske Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske. Iz njihovog sadržaja proizlazi da odbija upis rješenja o akreditaciji univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu u registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH", ističe se u krivičnoj prijavi. 

Istaknuto je da je na taj način nanio ozbiljnu štetu ugledu univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, teže povrijedio i ugrozio zakonom zagarantovana prava visokoškolskih ustanova i studenata u Srpskoj, te kod domaće i međunarodne javnosti stvorio pogrešnu percepciju da pomenuta dva univerziteta djeluju mimo zakonskih ovlaštenja i bez akreditacije visokoškolske ustanove. 

U krivčnoj prijavi je navedeno da je Halilović 28. marta 2019. godine spriječio slanje ovjerenih preporuka o akreditaciji univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu koje je u njegovom odsustvu sačinio njegov zamjenik i pod istim brojevima donio nove preporuke o akreditaciji tih univerziteta. 

Halilović je 12. marta, navedeno je u prijavi, donio rješenja o imenovanju komisija stručnjaka za ocjenjivanje i reviziju kvaliteta i davanje preporuka o akreditaciji za univerzitete u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, nakon isteka 10, odnosno 11 mjeseci od zahtjeva Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske za imenovanje komisija stručnjaka. 

Krivična prijava je podnesena u skladu sa zaključkom Vlade Srpske donesenim 3. aprila. 

Vlada je tada ocijenila da blokada upisa javnih univerziteta u Srpskoj u registar predstavlja čistu političku opstrukciju i pokušaj njihove diskreditacije, te usvojila niz zaključaka. Dat je rok od sedam dana Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH da dva univerziteta upiše u registar BiH u skladu sa uspješno okončanim procesom akreditacije u Republici Srpskoj. 

Vlada je zaključila da će u slučaju da se Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH i njen direktor ogluše o ovaj zahtjev, osim podnošenja krivične prijave protiv Halilovića, izdati instrukciju zamjeniku direktora i članovima Upravnog odbora te agencije iz srpskog naroda da do daljeg zamrznu rad, a istovremeno će pokrenuti i proceduru za smjenu direktora Agencije na nivou BiH. 

Zaključeno je i da će tražiti povlačenje rektora iz Srpske iz rada Rektorske konferencije na nivou BiH. 

Vlada je o ovim zaključcima obavijestila Savjet ministara, Delegaciju EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH Lars-Gunara Vigemarka. 
 

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.