Prosvjetni radnici: Briga za učenike tjera strah od kamera

  • 28.03.2020. 19:05

Nastavom na daljinu pokušavamo učenicima omogućiti da u što manjoj mjeri budu uskraćeni za ono što im je potrebno od znanja, a na šta imaju pravo, kazala je za "Nezavisne" Dragana Davidović, učiteljica razredne nastave u OŠ "Desanka Maksimović" iz Trna, kod Banjaluke, a koja trenutno u RS drži časove pred TV kamerama.

"Veliku zahvalnost dugujem našim učenicima koji su veoma vrijedni i roditeljima koji se trude da isprate ono što djeca rade, te nam putem omogućenih veza svakodnevno šalju učeničke radove", kazala je Davidovićeva.

Prema njenim riječima, svaki prosvjetni radnik je na određen način u kontaktu sa svojim učenicima ili roditeljima đaka koji su mlađeg uzrasta, razmjenjuju informacije i dobijaju dodatna objašnjenja ukoliko za tim postoji potreba.

"Svakodnevnim kontaktom i saradnjom sa savjetnicima iz Republičkog pedagoškog zavoda, koji su nam stalno na  raspolaganju, dobijamo smjernice i dogovaramo se o sadržajima koje ćemo našim učenicima prezentovati. Unutar timova dijelimo zaduženja i zadatke trudeći se da niko ne bude preopterećen, ali u želji da ispoštujemo ono što se od nas očekuje. Aktivnosti koje sprovodimo u pripremi nekada podrazumijevaju posao koji traje duži dio dana", kazala je Davidovićeva.

Prema njenim riječima, nije jednostavno stati pred kamere, jer je za većinu nastavnika ovo prvi put.

"Početni strah i nesigurnost su neminovni. Onog momenta kad pomislimo na naše učenike, strah ostavljamo po strani i trudimo se da im nastavne sadržaje prenesemo najbolje što možemo. To je osnovni razlog zbog kojeg smo tu", istakla je Davidovićeva.

S njom se slaže  i Gordana Jevđenić, nastavnica u OŠ "Jovan Cvijić" iz Banjaluke, koja je u protekle dvije sedmice, umjesto u učionici, za đake sedmog i devetog  razreda  časove iz matematike održala u studiju Radio-televizije RS.

"Djeca su se uozbiljila i podigla su nivo ozbiljnosti na visoku granicu, jer ne znamo kako će se ocjene kasnije zaključivati", kazala je Jevđenićeva.

Ističe da su svi nastavnici nakon nastave dostupni učenicima posredstvom e-maila ili telefona da im objasne sve što je neophodno da bi i oni savladali svoje zadatke.

"U stalnom smo kontaku i sa roditeljima, a i sa učenicima", pojasnila je ona.

Roditelji i đaci su zadovoljni ovakvim  vidom nastave, jer je bitno da se ne gubi školska godina zbog situacije sa virusom korona.

Lidija K.  iz Prijedora, majka djevojčice koja ide u treći rezred, ističe da je ovaj vid nastave dobar  te da  je stalno u komunikaciji sa učiteljicom putem e-maila.

"Ono što je meni značajno jeste da je moja djevojčica pogledala nastavu, da prati aktivno šta je rečeno preko TV-a i da radi vrijedno zadaću", kazala je ona.

Ivana Č. iz Banjaluke, majka učenika  koji pohađa šesti razred, kazala je da se njen sin od ove godine prvi put susreće sa njemačkim jezikom.

"Jedina mana je to što cijeli čas nastavnica priča na njemačkom jeziku, možda bi bilo bolje da su se samo malo prilagodili, jer djeci je malo nezgodno da slušaju strani jezik a tek se upoznaju sa ovim predmetom", kazala je ona.

Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS, rekla je da su se nastavnici spremno upustili u novi izazov, online nastavu, a jedan broj onih koji su zaposleni u osnovnim školama dodatno su uložili napore da snimaju predavanja u programu Radio-televizije RS kako bi osnovcima na najbolji način, instruktivno, približili novo gradivo te zadali zadatke za provjeru.

"Izvođenje interaktivne online nastave između nastavnika i učenika u posljednje dvije sedmice potvrđuje već sada činjenicu da obrazovanje u školama nikada neće biti isto kao što je bilo do pojave virusa korona", kazala je Trivićeva.

Ona je navela da se u postojećem obliku nastave na daljinu pojavljuju i određeni problemi, obično tehničke prirode, koje će Ministarstvo prosvjete i kulture RS u kontinuitetu rješavati. Navela je da su školama rekli da utvrde potrebe učenika za laptopima, računarima i mogućnosti dostupnosti interneta.

"Određene pogodnosti za te namjene smo dobili od društveno odgovornih kompanija", dodala je Trivećeva.

Prema njenim riječima, odluke o načinima ocjenjivanja, polaganja razrednih ispita, matura, upisa u srednje škole će kontinuitetu i shodno ukupnoj situaciji blagovremeno donositi.

(Nezavisne)

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)