Željka Cvijanović najavila

Prosvjetarima povećanje plate za osam odsto početkom iduće godine

  • 31.08.2018. 19:08

Prosvjetarima u Srpskoj plate će biti uvećane za osam odsto početkom iduće godine, to danas najavljuje premijerka. Željka Cvijanović kaže da time počinje dugo čekano usklađivanje koeficijenata prosvjetara sa koeficijentima ostalih budžetskih koristnika. 

Na današnjem sastanku sa predstavnicima sindikata prosvjete najavila je i da bi postepeno usklađivanje trebalo da traje kraće nego što je planirano. 

"Postepeno povećanje je predviđeno u trogodišnjem periodu. Naš cilj je da se ono postigne u dvogodišnjem, to će naravno zavisiti od finansijske situacije, ali ako se sve nastavi onako kako je to sada, tu neće biti problema. Međutim ono što najviše interesuje naše zaposlene u prosvjeti jeste kad će početi povećanje. Počeće 01.01.2019. i podrazumijevaće povećanje od osam odsto", kaže premijerka Srpske.

"Mislim da ovu nepravdu treba ispraviti što prije i na dobrom smo putu da to uradimo. Mi ćemo u dogovoru sa ministrom i ministarstvom prosvjete precizirati sve detalje u vezi sa novim zakonom o platama", rekao je Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata prosvjete, nauke i kulture RS.

Ima i onih koji su nezadovoljni saradnjom sa Vladom. U Konfederaciji sindikata su dali rok Vladi do kraja avgusta da se sastanu i dogovore oko posebnih kolektivnih ugovora za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave, "Željeznicama" i Naftnoj industriji. Tvrde da, ukoliko i tu ne dođe to izmjena, najavljeno povećanje plata svim zaposlenima u Srpskoj, njih neće dotaći. Zato najavaljuju proteste.

"4. septembra je zakazana vanredna sjednica predsjedništva Konfederacije na kojoj ćemo da donesemo odluke datumima polučasovne obustave rada. Takođe o utvrđivanju datuma kada ćemo održati protest", rekao je Željko Tepavčević, predsjednik Konferencije sindikata RS.

Nema potrebe za ultimatumom, na to odgovara Željka Cvijanović. Konfederaciji sindikata poručuje da su spremni na razogovore.

"Ja ne znam što je to isproblematizovano sa konfederacijom sindikata jer smo mi rekli da su im vrata otvorena, i ranije smo se sastajali, što se ne bismo sastali, naravno da želimo. Ja inače ne funkcionišem po principu ultimatuma i mislim da su oni nepotrebni", kaže Željka Cvijanović.

Željka Cvijanović tvrdi da je u Željeznicama specifična situacija zbog procesa restrukturisanja koji je trenutno u prvom planu. Ministar Saobraćaja Neđo Trninić prije nekoliko dana obećao je željezničarima kolektivni ugovor sredinom septembra.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.