Teslić

Projekat stoji godinama spreman: Jedino rješenje izmještanje korita Male Usore

  • 17.05.2019. 19:23

Izmještanje korita Male Usore, rješenje je problema sa poplavama u teslićkom naselju Gaj. Tvrde to ogorčeni mještani. Kažu da projekat godinama stoji spreman. U međuvremenu, njihova domaćinstva su za deset godina poplavljena pet puta. 

"Najviše pravi probleme Mala Usora jer ulazi u Veliku Usoru kao slovo T, a ne ovako kao poluluk, da bi i jedna i druga voda našle pravi tok", kaže Ljilja Kolesnik, kaže mještanin naselja Gaj.  

"Drugo, ovdje je crni potok koji je ovdje ostavljen. Glavni kolektor je prošao prema Vrelima, Žarkovini, a crni potok je ostao ovdje na njivama i te fekalije udišu stanovnici Gaja", Slavoljub Petričević, mještanin naselja Gaj.   

Tražićemo da se u opštinskom budžetu obezbijede sredstva za projekte zaštite od poplava, poručili su to odbornici i prvi čovjek lokalnog parlamenta koji su obišli  poplavljena domaćinstva.

"30 maja će biti sjednica SO. Tada bi trebalo da se usvoji budžet. Budžet će morati da pretrpi određene promjene. Moraće sa određenih stavki koje nisu hitne u ovom trenutku da se preusmjere za sprovođenjeovih projekata tak oda naši građani ne bi imali takve probleme", kaže Mišo Stojanović, predsjednik Kluba odbornika SNSD-a u SO Teslić.

Od svake nove kiše strahuju i u Stenjaku. I oni su se danas okupili da iskažu svoje nezadovoljstvo. Kažu da su im uništene kuće, zidovi i temelji. Krajnje je vrijeme, poručuju, da i oni dođu na red.  

"Najveća je nepravda nama napravljena. Tražićemo da se izdigne ovaj zidić, najmanje u nivou njihovog što su tamo nasuli", kaže Safet Ahmetašević, mještanin naselja Stenjak.

"Ja mislim da bi tu trebali stručnjaci da se uključe. Da i načelnik optine razmisli, s obzirom da budžet nije usvojen, da se ove godine aktivno uđe u rješavanje tog problema. Nisu to neka znatna sredstva, sa malim potezom se može riješiti", kaže Esad Alagić, odbornik SDA.

Pomoć je prijeko potrebna i stanovnicima blatničkog kraja. Oni muku muče sa oštećenjima na infrastrukturi. 

Na više mjesta oštećen je put prema Petkovićima u Blatnici. Mještani kažu da je najkritičnija tačka na ovoj dionici puta koju vidite iza mene. Za njih je, tvrde, svaki prelazak ovim putem rizik.
 
A, upravo tim putem svakodnevno prolazi i đaci do škole. Trenutno je privremeno saniran. Problem je to sa kojim muku muči oko 150 domaćinstava. 
 
"Problem je svake godine ovdje, mala poplava, odmah nemamo puta. Odsječeni smo od svega. Tražimo da se ovo sredi trajno", kaže Nedeljko Petković, mještanin Petkovića.

"Još jednom desi li se ovakve poplave Blatnica i Teslić imaće velike štete, radi ove sjeline, ona će pregraditi Usoru, tok Usore je ogroman, to će napraviti probleme čak do Doboja", kaže Marko Trivunović, nezavisni odbornik i mještanin Blatnice.

Trivunović poručuje da Petkovići godinama vape za ulaganjima iz lokalnog budžeta. Ovo je kap koja je prelila čašu. I oni će tražiti svoj dio kolača u raspodjeli opštinskog budžeta kako bi se problem konačno trajno riješio.

Тагови:
  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)