Ministarstvo poljoprivrede

Proizvođači pšenice imaju najbolje podsticaje u okruženju

17:31, 13.07.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske rekli su da je inicijativa SDS-a o povećanju podsticaja za pšenicu orkestrirana kampanja protiv tog ministarstva i Vlade Srpske, ističući da ovdašnji proizvođači pšenice imaju podsticaje od oko 500 KM po hektaru, što je najbolje u odnosu na zemlje u okruženju.

Iz Ministarstva podsjećaju da je za podsticaje poljoprivredi u posljednjih pet godina izdvojeno više od 500 miliona KM ili oko 100 miliona KM godišnje kroz sredstva agrarnog budžeta i iz drugih izvora, što je u visini šest odsto ukupnih domaćih prihoda. 

"To obara još jednu konstrukciju SDS-a o navodnom nepoštovanju Zakona o obezbjeđenju i usmjeravanju sredstava za podsticaj razvoja poljoprivrede i sela", saopšteno je iz resornog ministarstva. 

Iz ministarstva navode da je ova kampanja SDS-a počela početkom sedmice i predstavlja ponavljanje stavova lidera te partije Vukote Govedarice. 

"SDS u predizbornu kampanju, u koju su očito već krenuli, uporno pokušavaju da uvuku i resorno ministarstvo objavom populističkih inicijativa zarad sticanja političkih poena. Pozivamo tu stranku da prestane sa obmanjivanjem naroda i pokušajem jeftinog dodvoravanja određenim biračkim grupama iznoseći neistine i populističke inicijative", ističu iz ovog ministarstva. 

U Agenciji za agrarna plaćanja Srpske rečeno je da u cijelosti prate efektivnost podsticajnih mjera i blagovremeno izvršavaju sva plaćanja, o čemu obavještavaju resorno ministarstvo. 

Iz Agencije navode i da podržavaju i izvršavaju sve odluke Vlade Srpske u vezi sa isplatom podsticajnih sredstava, i to prema određenom planu i dinamici obaveza u agrarnom budžetu. 

"Zahtjevi za dodatne isplate podsticaja za proizvodnju pšenice nemaju opravdanja, a za to nema ni sredstava, koja su već ionako veća za ovu proizvodnju nego za zemlje u okruženju", rečeno je u Agenciji. 

Iz te institucije su rekli da vode računa o isplati podsticaja za pšenicu i da pripremaju obračun sredstava. 

"Obavještavamo proizvođače da je u toku završna faza obračuna za mjeru od 200 KM po hektaru posijane pšenice i da će ona biti izvršena u narednih nekoliko dana", naveli su iz Agencije. 

Klub poslanika SDS u Narodnoj skupštini Srpske uputio je danas inicijativu Vladi za dodatnih pet feninga podsticaja za otkup pšenice čime bi, kako navode, amortizovali negativne posljedice povećanja troškova ratarske proizvodnje. 

Iz SDS-a navode da ovogodišnja otkupna cijena pšenice od 0,23 KM do 0,27 KM po kilogramu nije dovoljna da bi bili pokriveni troškovi proizvodnje.